Coronanieuws 26 oktober: burgemeesters willen wachten met actie

26 okt 2020 - 22:46
  • Er zijn maandag 208 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen in Fryslân;
  • In Súdwest-Fryslân is het aantal nieuwe coronapatiënten het hoogst met 61;
  • Landelijk waren er 10.353 nieuwe besmettingen;
  • Dinsdag komt er meer duidelijkheid over de aanpak van de coronacrisis;
  • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.
22:41
Einde van dit liveblog

Tot zover dit liveblog fan maandag 26 oktober. We zetten nog één keer het belangrijkste nieuws op een rij:

  • Er zijn maandag 208 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen in Fryslân;
  • De school Lyndensteyn mag toch weer open na een negatieve coronatest;
  • Hoe reageren we op de bestraffende vinger van premier Rutte?

Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.

21:19
App-melding

In ruim twee weken tijd hebben ongeveer 14.000 mensen die de CoronaMelder-app gebruiken, via deze app aangegeven dat ze zijn besmet met het coronavirus. Dat zei zorgminister Hugo de Jonge maandag in de Eerste Kamer tijdens het debat over de coronawet. Intussen hebben 3,5 miljoen mensen de app op hun mobiel gezet.

20:21
Burgemeesters willen wachten

De meeste burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's willen de coronacijfers van de komende dagen nog even afwachten, voordat er strengere maatregelen worden genomen. Dat lieten ze maandagavond aan het begin van het Veiligheidsberaad weten. Het beraad werd in Utrecht gehouden.

Burgemeester Jan van Zanen gaat met gemengde gevoelens de vergadering in. De zorg in zijn regio Haaglanden kampt met een capaciteitsprobleem. "Niet alleen in het aantal bedden, maar ook in het personeel. Ik hoop dat de ziekenhuizen het onderling kunnen regelen, maar zo niet dan dring ik bij het kabinet aan op strengere maatregelen", zo laat Van Zanen weten.

Burgemeester Paul Depla van Breda zegt dat "we even moeten zien hoe het balletje rolt, anders moeten we echt strenger worden." Burgemeester Annemarie Penn-te Strake "houdt de adem in", en vindt dat er nog één of twee dagen moet worden gewacht met het invoeren van nieuwe maatregelen, afhankelijk van de coronacijfers. Als die blijven oplopen, "moeten we vol erop met draconische maatregelen", zo zegt de burgemeester van Maastricht.

17:06
Wethouder positief getest

Wethouder Mariska Rikkers-Oosterkamp van de gemeente Weststellingwerf is positief getest op het coronavirus. Ze heeft milde klachten, en het gaat naar omstandigheden goed met haar. De wethouder werkte thuis, en ze is vanaf vrijdag in thuisquarantaine gegaan vanwege klachten. De komende tijd zal ze in quarantaine blijven om verdere besmetting te voorkomen.

15:55
Nieuwe burgemeester online beëdigd

Burgemeester Caroline van de Pol van Terschelling zal woensdag 28 oktober online worden beëdigd. Normaliter zou er een speciaal moment van worden gemaakt in de Westerkerk, maar dat kan vanwege de coronacrisis niet. "Ik had graag iedereen persoonlijk ontmoet", zegt Van de Pol. "Maar onze gezondheid staat voorop". De beëdiging is daarom nu in het gemeentehuis, maar dan zonder de raad. Die zit thuis via de livestream.

De nieuwe burgemeester komt binnenkort met een videoboodschap aan de eilanders, om haarzelf voor te stellen. Daarnaast komt er een digitaal spreekuur, en zal ze in kleine gezelschappen inwoners en ondernemers ontmoeten.

15:23
'Dinsdag geen nieuwe maatregels'

Het kabinet kondigt dinsdag naar verwachting geen nieuwe, ingrijpende maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat meldt het ANP. Volgens ingewijden komt er dan ook niet een persconferentie van een uur, zoals de afgelopen maanden gebruik is geworden als het kabinet maatregelen aanscherpte of versoepelde.

Wel komen premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge met een korte verklaring, en zullen ze de pers te woord staan.

Het kabinet overlegde zondag op het Catshuis over de coronacrisis. Na dat overleg klonk het al dat de mogelijke effecten van de gedeeltelijke lockdown die een kleine twee weken geleden werd aangekondigd, pas later in de week zichtbaar zullen zijn. Het kabinet wil daarom nog even wachten voordat er definitief wordt besloten over nieuwe maatregelen, zeiden Haagse bronnen.

15:17
Ook ondernemers hebben zorgen over coronacrisis in MBO

De twee belangrijkste werkgeversorganisaties, MKB-Nederland en VNO-NCW, maken zich zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor mbo'ers. "Het is niet alleen heel vervelend voor de jongeren die het betreft, het gaat hier ook om onze toekomstige medewerkers. De kwaliteit van het onderwijs is cruciaal, jongeren moeten hun studie op de juiste manier kunnen afronden", laten ze in een gezamenlijke verklaring weten.

De twee organisaties delen daarmee de zorgen van de MBO Raad en van Frank van Hout van ROC Friesland College. Volgens de koepelorganisatie is het bij praktijkvakken moeilijk om de verplichte 1,5 meter afstand te houden. Bovendien hebben de studenten te weinig stageplekken.

14:54
102 meer coronapatïenten in Nederlandse ziekenhuizen

Ziekenhuizen behandelen maandag 2.249 coronapatiënten. Dat zijn er 102 meer dan op zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

De verpleegafdelingen hebben in de afgelopen 24 uur 291 coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat 205 mensen de verpleegafdelingen hebben verlaten. Hoeveel van hen naar huis of naar een revalidatiecentrum mochten, en hoeveel van hen naar een ic zijn overgebracht of zijn overleden, is niet bekend.

De intensivecare-afdelingen hebben afgelopen etmaal 49 coronapatiënten opgenomen. Daarnaast hebben 33 mensen de ic verlaten, waardoor het totaal aantal coronapatiënten daar met zestien omhoog ging naar 506. Ook daar is niet bekend hoeveel van de 33 zijn overleden en hoeveel terug naar een verpleegafdeling mochten.

14:45
10.353 nieuwe besmettingen in heel Nederland

Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn er in Nederland 10.353 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Op zondag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 10.208 positieve testen gemeld. Dat waren er eerst 10.211, maar dat is later bijgesteld.

Het aantal sterfgevallen in Nederland ging met 26 omhoog. Dat is een minder dan op zondag, toen werden er 27 stergevallen gemeld.

14:24
Fryslân telt 208 nieuwe besmettingen

In Fryslân zijn er 208 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen. Het hoogste aantal besmettingen werd gemeld in Súdwest-Fryslân. Daar kregen 61 mensen een positieve uitslag, gevolgd door Leeuwarden met 27 besmettingen. Op de Friese Waadeilanden werden geen nieuwe besmettingen gemeld.

Het aantal nieuwe besmettingen is een teleurstelling, omdat de trend van een afnemend aantal besmettingen hiermee wordt verbroken. Zondag waren er 'maar' 103 nieuwe besmettingen gemeld.

Kijk voor meer cijfers over het coronavirus op onze dossierpagina.

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)