Liveblog | 26 oktober 2020

Coronanieuws 26 oktober: burgemeesters willen wachten met actie

In dit liveblog is het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân te volgen.
Lêst bywurke: 27 oktober 2020, 06:17
22:41

Einde van dit liveblog

Tot zover dit liveblog fan maandag 26 oktober. We zetten nog één keer het belangrijkste nieuws op een rij:
Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.
21:19

App-melding

In ruim twee weken tijd hebben ongeveer 14.000 mensen die de CoronaMelder-app gebruiken, via deze app aangegeven dat ze zijn besmet met het coronavirus. Dat zei zorgminister Hugo de Jonge maandag in de Eerste Kamer tijdens het debat over de coronawet. Intussen hebben 3,5 miljoen mensen de app op hun mobiel gezet.
20:21

Burgemeesters willen wachten

De meeste burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's willen de coronacijfers van de komende dagen nog even afwachten, voordat er strengere maatregelen worden genomen. Dat lieten ze maandagavond aan het begin van het Veiligheidsberaad weten. Het beraad werd in Utrecht gehouden.
Burgemeester Jan van Zanen gaat met gemengde gevoelens de vergadering in. De zorg in zijn regio Haaglanden kampt met een capaciteitsprobleem. "Niet alleen in het aantal bedden, maar ook in het personeel. Ik hoop dat de ziekenhuizen het onderling kunnen regelen, maar zo niet dan dring ik bij het kabinet aan op strengere maatregelen", zo laat Van Zanen weten.
Burgemeester Paul Depla van Breda zegt dat "we even moeten zien hoe het balletje rolt, anders moeten we echt strenger worden." Burgemeester Annemarie Penn-te Strake "houdt de adem in", en vindt dat er nog één of twee dagen moet worden gewacht met het invoeren van nieuwe maatregelen, afhankelijk van de coronacijfers. Als die blijven oplopen, "moeten we vol erop met draconische maatregelen", zo zegt de burgemeester van Maastricht.
17:06

Wethouder positief getest

Wethouder Mariska Rikkers-Oosterkamp van de gemeente Weststellingwerf is positief getest op het coronavirus. Ze heeft milde klachten, en het gaat naar omstandigheden goed met haar. De wethouder werkte thuis, en ze is vanaf vrijdag in thuisquarantaine gegaan vanwege klachten. De komende tijd zal ze in quarantaine blijven om verdere besmetting te voorkomen.
15:55

Nieuwe burgemeester online beëdigd

Burgemeester Caroline van de Pol van Terschelling zal woensdag 28 oktober online worden beëdigd. Normaliter zou er een speciaal moment van worden gemaakt in de Westerkerk, maar dat kan vanwege de coronacrisis niet. "Ik had graag iedereen persoonlijk ontmoet", zegt Van de Pol. "Maar onze gezondheid staat voorop". De beëdiging is daarom nu in het gemeentehuis, maar dan zonder de raad. Die zit thuis via de livestream.
De nieuwe burgemeester komt binnenkort met een videoboodschap aan de eilanders, om haarzelf voor te stellen. Daarnaast komt er een digitaal spreekuur, en zal ze in kleine gezelschappen inwoners en ondernemers ontmoeten.
15:23

'Dinsdag geen nieuwe maatregels'

Het kabinet kondigt dinsdag naar verwachting geen nieuwe, ingrijpende maatregelen aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat meldt het ANP. Volgens ingewijden komt er dan ook niet een persconferentie van een uur, zoals de afgelopen maanden gebruik is geworden als het kabinet maatregelen aanscherpte of versoepelde.
Wel komen premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge met een korte verklaring, en zullen ze de pers te woord staan.
Het kabinet overlegde zondag op het Catshuis over de coronacrisis. Na dat overleg klonk het al dat de mogelijke effecten van de gedeeltelijke lockdown die een kleine twee weken geleden werd aangekondigd, pas later in de week zichtbaar zullen zijn. Het kabinet wil daarom nog even wachten voordat er definitief wordt besloten over nieuwe maatregelen, zeiden Haagse bronnen.