Stichting Armoedefonds freget omtinken foar stille earmoede

It is sneon 'Wereldarmoededag.' Yn ús lân libje mear as in miljoen minsken yn earmoede en dat oantal rint op troch de coronakrisis. Ut sifers fan it CBS die bliken dat hast 23.000 Fryske húshâldens ûnder de saneamde 'lage inkomensgrens' sitte. Fryslân stiet dêrmei op in fjirde plak fan de ranglist. Stichting Armoedefonds set him yn foar dizze minsken. "Het kan iedereen overkomen. Het maakt je erg nederig om te zien hoe het de beste kan treffen," seit Teije Brandsma.
© Shutterstock.com (Discha-AS)
"Het zijn best schokkende cijfers," jout Brandsma oan. "Het gaat om een groep die al jaren in financiële problemen zit. We hebben gemerkt dat na 2013 de vorige financiële crisis weer wat voorbij was, maar ook dat er een groep achterbleef. Een harde kern die niet profiteerde de economische voorspoed en vaak met schulden zit. Zij moeten bij de minste tegenslag al aankloppen bij de Voedselbank."

Stille earmoede

Neffens him is der mear earmoede as je tinke. "Zulke mensen lopen er veel rond, er is heel veel stille armoede. En dat is een treurige zaak, ook dat mensen zich ervoor schamen." Stichting Armoedefonds set him dêrom yn om minsken te helpen. "Wij zijn een private armoedebestrijdingsorganisatie, sinds 2014 zijn we bezig om lokale armoedebestrijdingsorganisaties te steunen. Dat hebben we vorig jaar met ongeveer een half miljoen euro gedaan aan 235 organisaties. Dat zijn Stichting Leergeld, Voedselbanken, Stichting Urgente Noden, Schuldhulpmaatje, een heel divers palet."

Net akseptabel

Brandsma fynt it in moai ding dat der mei Wereldarmoededag omtinken foar frege wurdt. "Het is een dag waar wereldwijd aandacht aan wordt geschonken. In 1987 waren er in Parijs mensen die hier voor het eerst aandacht voor vroegen, daarna is het veel groter geworden. Op dit moment is het zo dat 10 procent van de wereldbevolking met 1,60 euro of minder moet rondkomen, dat is een situatie die niet acceptabel is. Je kunt zeggen: armoede is van alle tijden. Maar daar leggen wij ons niet bij neer."
Teije Brandsma fan Stichting Armoedefonds.