Hoareka ticht: "Het voelt als een examentelefoontje. Ik denk dat we gezakt zijn"

Kroegen en restaurants moatte fjouwer wiken ticht bliuwe. Dat is op 'e nij in grutte klap, sizze hoareka-ûndernimmers. Sy binne benaud dat minsken inoar no wer thús opsykje. Restaurant Aan de Gracht yn Snits siet tiisdeitejûn fol om't minsken al it gefoel hiene dat de lêste kear wêze koe. Nei de parsekonferensje fan premier Rutte moast eigener Joris Hagting efkes bykomme: "Het voelt een beetje alsof je je examentelefoontje krijgt. En ik denk dat we gezakt zijn."
-
Hagting seit dat de klap grut is. "Het gaat om vier weken, maar ik denk dat het wishfull thinking is. Ik denk dat het iets langer gaat duren. Het loopt alleen nog maar op met het aantal besmettingen. Maar ik denk dat je de horeca open had moeten houden, zodat je contactmomenten thuis en op straat kon voorkomen. Door mensen te beperken in het uitgaan, dwing je ze bijna om andere mogelijkheden te zoeken. Lekker thuis met twintig man of in een park omhangen. Het gebeurt."

Flinke buorrel

Hy seach it lykwols wol oankommen: "Een waardeloze uitslag, maar niet onverwacht. Vanavond gaan we een stevige borrel drinken met z'n allen, dan gaan we schakelen en morgen een plan maken en de schouders eronder. Het is ook voor je mensen belangrijk, als het kabinet ons geen perspectief biedt, moeten we dat zelf doen."

"Oncontroleerbare achter-de-deur-situatie"

De eigener fan it restaurant snapt de maatregels oan de oare kant ek wol wer. "Als je kijkt naar de cijfers is het terecht. Natuurlijk is het besmettingsgevaar wat groter, met name in grotere zaken. Maar het risico is dat alles wat nu in een veilige, gecontroleerde omgeving gebeurt, straks in een oncontroleerbare achter-de-deur-situatie komt. Ik vermoed dat mensen toch bij elkaar blijven komen in grotere groepen dan is toegestaan."
Ferslachjouwer Auke Zeldenrust praat mei Joris Hagting fan Aan de Gracht