Bijna geen online onderwijs bij Campus Fryslân

09 okt 2020 - 15:56

De lessen voor studenten van Campus Fryslân worden bijna allemaal in het Beursgebouw in Leeuwarden gegeven. Fysiek onderwijs in klaslokalen dus. En niet online, zoals bij de meeste instellingen voor hoger onderwijs. "Het is een geluk bij een ongeluk dat we nog maar weinig studenten hebben en wel een heel groot gebouw." Het aantal studenten dat binnen is, komt bijna nooit boven de honderd uit.

Hast gjin online ûnderwiis by Campus Fryslân

De universiteit in Fryslân groeit minder dan men een paar jaar geleden hadden bedacht, maar met de uitbraak van het coronavirus is dat eigenlijk een goede zaak. Grote onderwijsinstellingen worstelen met het aanbieden van lessen in hun gebouwen doordat er te veel mensen tegelijkertijd in een ruimte moeten zijn. Het is dan vaak niet mogelijk om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Campus Fryslân geen probleem

Bij Campus Fryslân is dat helemaal geen probleem. Het beursgebouw van de faculteit van Rijksuniversiteit Groningen is in totaal 5.500 vierkante meter. Ruim genoeg dus om iedereen een plek te geven.

"Wij hebben gekeken naar de capaciteit van de lokalen. Die is natuurlijk wel afgenomen doordat alles op anderhalve meter afstand van elkaar gezet moest worden," zo vertelt beleidsmedewerker Chantal Vrijhof. "En daarna hebben we gewoon per les gekeken wat er makkelijk online kon en wat we beter hier konden doen. En zo kwamen we op zo'n 70 procent fysieke lessen."

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Net als op talloze andere plekken in onze provincie zijn er in het gebouw looproutes aangegeven en staan er overal pompje met handgel. Bij de lokalen staat bij de deur aangegeven hoeveel mensen er naar binnen mogen. De tafels voor studenten staan op 1,5 meter en overal liggen schoonmaakdoekjes op de tafels.

Mondkapjes

Op de gangen en andere publieke ruimten wordt het dragen van een mondkapje aangeraden en de meeste studenten dragen die ook. "Dit is wel het maximale dat we kunnen doen. Meer fysiek les zit er niet in tot dat corona weer voorbij is, maar we zijn blij dat we zo ver zijn kunnen gaan."

De studenten zijn er tevreden mee. Koen Pouw is tweedejaars en moest vorig jaar een groot deel van de tijd online college volgen. "En je merkt toch dat dan op een gegeven moment de motivatie moeilijker wordt. Je mist de interactie met docenten en met medestudenten." Pouw hoopt dan ook, ondanks het oplopende aantal besmettingen, dat Campus Fryslân zo kan doordraaien.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Bij NHL Stenden is het duidelijk een stuk moeilijker om fysiek onderwijs aan te bieden. De parkeerplaatsen zijn voor een groot deel leeg en ook in de kantine zit maar een handvol studenten. Het meeste onderwijs is online. Wat er wel op school gebeurt is met name het praktijkonderwijs. En het verschilt per afdeling hoeveel er precies op school kan worden gedaan. Het meeste praktijkonderwijs vindt plaats bij de Hotelschool.

Praktijkonderwijs: het kan niet anders

"Bij ons is nu zo'n 40 procent van het onderwijs op school," zo vertelt Marco ten Hoor, directeur van de Hotel Management School van NHL Stenden. En dat kan ook echt niet anders volgens hem. "Dat komt omdat onze studenten dingen in de praktijk moeten doen. Je kunt niet thuis achter de computer oefenen hoe het er aan toe gaat in de horeca. Daarvoor moet je echt hier zijn. In de keuken, achter de bar of op de hotelkamers."

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Verspreid over het gebouw zitten nog groepjes studenten met elkaar te werken en er zijn een paar lokalen die gebruikt worden voor lessen. Maar die zijn nu zo ingericht dat studenten en docenten op 1,5 meter van elkaar kunnen blijven. "Als de studenten samen met een praktijk docent in de keuken staan, dan heb je gewoon intensief contact. We hebben daarom daar de groepen kleiner gehouden."

Het blijft worstelen

Volgens Ten Hoor is het echt een wordteling om dit goed te doen. "Als ze vanuit Den Haag zeggen dat we weer meer fysiek onderwijs moeten aanbieden zou ik dat toejuichen, maar ik zie nog niet hoe we dat kunnen doen. Dit is echt het maximale dat we er uit kunnen houden als we ons aan alle maatregelen willen houden."

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
(Advertentie)
(Advertentie)