Bijna de helft van de Friese scholenkoepels doet Zwarte Piet in de ban

09 okt 2020 - 16:10

Negen van de 21 scholenkoepels in Fryslân geven aan dat ze geen Zwarte Pieten meer zullen gebruiken bij hun Sinterklaasfeest. Dat blijkt uit een rondvraag van Omrop Fryslân bij twintig koepels in Fryslân. Van de overige twaalf scholenkoepels geven acht aan dat de scholen dit zelf mogen bepalen en vier koepels weten nog niet wat ze doen met de kleur van de pieten.

Wat opvalt, is dat het vooral de kleinere koepels zijn die ervoor kiezen om van Zwarte Piet af te stappen. In totaal hebben die 107 scholen onder hen waar dit jaar gekleurde of 'roetveeg'-pieten zullen zijn. Terwijl de koepels die de scholen zelf laten kiezen in totaal 176 scholen onder zich hebben.

Dat is begrijpelijk, vindt Teo de Groot van CBO-NWF. "Onze 17 scholen zijn een deel van een dorp of stad. De koepel wil daarom dat scholen zich aanpassen aan wat bij hen past."

"Eigen gewoonten en tradities"

Ook de koepel BMS geeft dit aan als reden. "De BMS-scholen zijn verspreid over 10 verschillende gemeenten en 33 verschillende steden en dorpen in Friesland. Allemaal met eigen gewoonten en tradities. Daar gaan we met respect mee om. In de praktijk hebben we dan ook verschillende soorten zwarte pieten. Juist in deze discussie is het van belang om respect te hebben voor ieders standpunten."

Een aantal mensen zegt dat het Sinterklaasfeest ons wordt afgepakt.

Harrie Steenstra, scholenkoepel Noventa

Toch zijn er veel koepels die hebben besloten dit jaar het roer om te gooien. Ambion is een koepel met 24 scholen in de gemeenten De Fryske Marren en Heerenveen. In een schriftelijke reactie staat: "Dit past niet meer bij hoe wij aankijken tegen waar zwarte pieten vandaan komen en dit kinderfeest. Wij volgen het landelijke debat hierover en de ontwikkeling zoals deze is vormgegeven in het Jeugdjournaal. We proberen op een organische, maar wel sturende manier het Sinterklaasfeest te hervormen. We willen het graag een feest laten blijven voor de kinderen, zonder de piet uit het verleden maar met allerlei nieuwe pieten in het heden."

"Kwetsen voorkomen"

CBO Meilân, een koepel van vijftien scholen in de gemeente Heerenveen en De Fryske Marren, haalt ook een streep door Zwarte Piet. "Het is een kinderfeest, we kiezen hierbij om het accent op Sinterklaas te leggen en geen mensen willens en wetens te kwetsen", zeggen het bestuur en directieteam van CBO Meilân. "Wanneer we het kwetsen van mensen kunnen voorkomen zullen we dat niet nalaten", geeft de bestuurder aan. "Tot nu toe volgden wij de lijn die werd uitgezet door het Sinterklaasjournaal."

Foto: Omrop Fryslân

Overeenkomst

Drie koepels in het noordoosten van Fryslân (PCBO Ferwerderadiel, stichting Noventa en PCBO Dantumadiel) hebben bekendgemaakt dat ze een overeenkomst hebben. Ze stappen allemaal af van Zwarte Piet. Eén daarvan is stichting Noventa met 12 scholen. Bestuurder Harrie Steenstra vertelt waarom dit besluit is genomen: "Er zijn op onze scholen niet zo veel kinderen met kleur. Maar we hebben vorig jaar vanuit gezinnen gevoelige reacties gehad. En als er al één kind is dat er moeite mee heeft, dan moet je daar wat mee."

Harrie Steenstra van Noventa

Weerstand

Er is wel weerstand tegen dit besluit, zegt Steenstra: "Er is natuurlijk weerstand. Een aantal mensen zegt dat het Sinterklaasfeest ons wordt afgepakt. Tussen die belangen proberen we met liefde en begrip te handelen. Maar het moet toch niet zo zijn dat een kinderfeest mensen kan kwetsen."

Welke scholenkoepels hebben dit jaar geen Zwarte Piet?

Scholenkoepel Aantal scholen
Ambion 24
PCBO Leeuwarden 16
CBO Meilân 15
Roobol 13
Noventa 12
De Tjongerwerven 9
PCBO Dantumadiel 7
Noorderbasis 6
PCBO Ferwerdadeel 5
Totaal: 107 scholen

Welke scholenkoepels laten hun scholen zelf bepalen?

Scholenkoepel Aantal scholen
Stichting Comprix 39
BMS 33
Proloog 23
Arlanta 22
Elan Onderwijsgroep 21
CBO-NWF 17
Odyssee 15
Vereniging Christelijke Scholen Opsterland 6
Totaal: 176 scholen

Omrop Fryslân heeft 21 scholenkoepels benaderd en kan daardoor een overzicht geven van de situatie op 347 basisscholen in Fryslân. Het totale aantal basisscholen in Fryslân is volgens DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) 376.

(Advertentie)
(Advertentie)