liveblog | 9 oktober 2020

Coronanieuws van 9 oktober: Afgelopen 24 uren 108 besmettingen; één persoon overleden

Volg in dit liveblog het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân.
Laatst bijgewerkt: 9 oktober 2020, 22:59 uur
22:59

Eind van dit liveblog

Tot zover dit coronaliveblog van vrijdag 9 oktober. Donderdag is er op onze website en in onze app een nieuw liveblog met het laatste Friese nieuws over het coronavirus.
20:49

Aris weigert wedstrijd vanwege coronaverdenkingen: tegenstander wint met 20-0

De basketbalwedstrijd tussen Basketbal Academie Limburg en Aris Leeuwarden gaat zaterdagavond niet door. De Leeuwarder ploeg wil niet spelen omdat een aantal spelers symptomen van corona vertoont. De spelers zijn getest, maar de uitslag zal niet op tijd binnen zijn. Daardoor voelt de club zich gedwongen om af te zeggen.
In overeenstemming met afspraken binnen de Dutch Basketball League wordt de wedstrijd niet opnieuw vastgesteld en gaat de overwinning met 20-0 naar BAL uit Weert.
17:00

Bijna geen online onderwijs bij Campus Fryslân

De lessen voor studenten van Campus Fryslân worden bijna allemaal in het Beursgebouw in Leeuwarden gegeven. Fysiek onderwijs in klaslokalen dus. En niet online, zoals bij de meeste instellingen voor hoger onderwijs. "Het is een geluk bij een ongeluk dat we nog maar weinig studenten hebben en wel een heel groot gebouw." Het aantal studenten dat binnen is, komt bijna nooit boven de honderd uit.
De universiteit in Fryslân groeit minder dan men een paar jaar geleden hadden bedacht, maar met de uitbraak van het coronavirus is dat eigenlijk een goede zaak. Grote onderwijsinstellingen worstelen met het aanbieden van lessen in hun gebouwen doordat er te veel mensen tegelijkertijd in een ruimte moeten zijn. Het is dan vaak niet mogelijk om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.
16:11

De GGD over de laatste cijfers

Corona update GGD
16:09

Rutte: nog te vroeg om te zien of maatregels helpen

Premier Rutte heeft vrijdagmiddag in de persconferentie naar de ministerraad op de bijna 6.000 nieuwe besmettingen en de stijging van het aantal ziekenhuisopnames. "Het doel is dat de optelsom van het aantal contacten wordt verminderd door de genomen maatregelen", tekent de NOS op. "Het is nog te vroeg om vast te stellen of deze maatregelen dat resultaat sorteren."
Rutte sluit niet uit dat er extra maatregels nodig zijn. "Als het de komende dagen niet verbetert, dan zullen we daar niet aan ontkomen. De komende 72 uur zijn belangrijk. We houden het in de gaten", aldus Rutte.
15:14

Hele schaatsteam Jumbo-Visma in quarantaine

Het hele schaatsteam van Jumbo-Visma, van onder meer Sven Kramer en Antoinette de Jong, gaat voor minimaal 72 uren in quarantaine. Alle teamleden zijn in het Duitse Traunstein getest en daar is één 'twijfelachtige' uitslag uitgekomen. De testen zullen worden herhaald om duidelijkheid te geven.
Eerder deze week werd al bekend dat het schaatsteam voorlopig niet meer kan trainen op de ijsbaan in Inzell vanwege twee besmettingen bij de Duitse nationale ploeg. Daarom zijn ze teruggekeerd naar Fryslân. Niemand bij Jumbo-Visma heeft op dit moment klachten die bij het coronavirus passen.