GGZ heeft eigen teststraat in Leeuwarden: zelfde dag nog uitslag

08 okt 2020 - 17:13

Dezelfde dag nog de uitslag van je coronatest? Het lijkt bijna onmogelijk. Maar bij de eigen teststraat van de GGZ Friesland lukt dat. Volgens de organisatie is het testen van de medewerkers een groot succes en brengt het vooral veel profijt voor de bedrijfscontinuïteit.

GGZ Fryslân eigen teststrjitte

Naast het Jelgershuis van GGZ in Leeuwarden staat een witte tent tegen het gebouw aan. In de muur van het gebouw zit een raam waar een stoel voor staat. Daar kan degene die een test moet ondergaan zitten. Aan de andere kant van het raam staat verpleegkundige Fokelien Bouma. "Mensen komen hier, ik vertel kort wat er gaat gebeuren, neem de test af en dan moeten ze de test zelf naar het laboratorium van Izore brengen," vertelt Bouma. "Het gaat allemaal heel snel."

Sinds 7 september kunnen medewerkers en cliënten die op een groep wonen, zich laten testen bij de instantie. Zowel de medewerkers als de werkgever zijn blij dat dat nu kan, want het personeel zit veel minder lang thuis en krijgt nog dezelfde dag uitslag. Van de 1700 medewerkers zijn er nu ruim 250 medewerkers getest.

Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

Een van de medewerkers die getest wil worden, is Wendy Mulder. Zij heeft donderdagochtend haar manager gebeld en kan meteen terecht. "Dit is super, binnen tien minuten kon ik terecht en ik kan vanavond om negen uur bellen voor de uitslag," vertelt Mulder.

De eigen teststraat was hard nodig, vertelt algemeen manager bij GGZ Fryslân Iteke Kramer. "We merkten dat veel personeel thuis zat, omdat er een lange tijd tussen het maken van de afspraak, de test en de uitslag zat. Dit is veel beter voor de continuïteit van het bedrijf."

Iteke Kramer - Foto: Omrop Fryslân, Maaike van der Hoek

De GGZ test als enige zorginstelling in Fryslân niet alleen medewerkers, maar ook cliënten. Dat gaat wel iets anders. "We komen op de woongroep, dus we zijn echt bij de mensen thuis", vertelt Bouma. "Dat vind ik wel heel mooi dat we dat ook doen."

"De cliënten kunnen ook niet altijd makkelijk naar een locatie komen omdat ze afhankelijk zijn van vervoer", zegt Kramer. "En we willen zowel onze medewerkers als cliënten beschermen".

Verslaggever Maaike van der Hoek kijkt bij de teststraat van de GGZ

(Advertentie)
(Advertentie)