Grootste deel CNV-leden wil verplicht mondkapje op het werk

Mensen die aan het werk zijn, moeten verplicht een mondkapje voor hebben. Dat vinden veel mensen die mee hebben gedaan aan een enquête van de vakbond VNC. Het mondkapje is niet verplicht, maar wordt wel dringend geadviseerd. En die situatie zorgt voor onduidelijkheid en ergernissen, vinden mensen.
© Shutterstock
Bij de keuze tussen een verplichting en een dringend advies pleit 64 procent van de 1.250 ondervraagden voor het eerste. Daarbovenop vinden bijna zes op de tien CNV-leden de huidige regels onduidelijk. Een derde van de ondervraagden vindt dat een mondkapje op de werkvloer sowieso verplicht moet worden.
"Ik denk dat dat verstandig is", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin uit Drachten. "Je kunt het mensen wel aanraden, maar dan is het erg afhankelijk van hoe mensen daarmee omgaan."

Gevoel van onveiligheid

Volgens CNV zijn de cijfers glashelder en is het zaak dat het kabinet duidelijkheid verschaft. Zeker omdat een kwart van de ondervraagden zich niet veilig voelt op de werkvloer voor coronabesmettingen. Een derde van de ondervraagden stelt dat op het werk de coronaregels niet nageleefd worden.
"Zeker in beroepen waar de anderhalve meter afstand nauwelijks haalbaar is, zou iedereen een mondkapje moeten dragen", aldus CNV-voorzitter Piet Fortuin. Het gaat dan om winkels, horeca en in de productie. De verplichting zou voor zowel klanten, omstanders als voor werkenden zelf moeten gelden.
"In Fryslân zien je dat nu nog veel minder dan in het westen van het land. Als ik daar in een winkel kom, heeft bijna iedereen wel een mondkapje op", zegt Fortuin. "In het voorjaar is Fryslân er goed vanaf gekomen qua besmettingen, maar ik denk dat het nu goed is om mondkapjes te verplichten."

Werkgevers laks

Ook geven veel ondervraagden aan dat mensen met klachten (zoals verkoudheid) gewoon naar werk komen. Bijna een vijfde van de ondervraagden zou dit ervaren op het werk. Daarbij valt ook op dat werkgevers steeds lakser omgaan met coronaregels. Ook wordt een deel van de ondervraagden (16 procent) die thuis kunnen werken, gevraagd om toch naar kantoor te komen. Fortuin: "Dat is onverantwoord."
CNV waarschuwt dat de werkplek daarmee een broeinest voor coronabesmettingen wordt. De bond vindt ook dat er tempo moet worden gemaakt met sneltests, zodat iedereen met klachten snel weet waar hij of zij aan toe is. Fortuin: "Het snel beschikbaar zijn van grote aantal sneltests gaat ons echt helpen.
CNV-voorzitter Piet Fortuin