Coronanieuws van 8 oktober: Aantal coronabesmettingen loopt verder op: 133 nieuwe positieve tests

08 okt 2020 - 21:08
  • Donderdag zijn er 133 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Fryslân: woensdag waren dat er 106;
  • Er liggen 22 coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen, 6 op de IC;
  • Grapperhaus: geen geld terug voor betaalde coronaboete;
  • Schaatsploeg Jumbo-Visma traint vanwege corona niet meer in Inzell, maar in Heerenveen;
  • Vervoersbureau Arriva schrapt met ingang van 13 december een aantal busritten.
22:23
Eind van dit liveblog

Tot zover dit coronaliveblog van donderdag 8 oktober. Vrijdag is er op onze website en in onze app een nieuw liveblog met het laatste Friese nieuws over het coronavirus.

21:06
Kabinet wil mogelijk koopavonden schrappen

Het kabinet denkt na over strengere maatregels als het aantal coronabesmettingen nog verder toeneemt of niet snel genoeg zakt. Dat zeggen bronnen in Den Haag en de NOS maakt er melding van. De cijfers van volgende week en met name zondag zijn bepalend.

20:45
Geen geld terug voor betaalde coronaboete

Mensen die een coronaboete van 390 betaald hebben, kunnen dat geld of een deel ervan niet terugkrijgen. Dat zegt justitieminister Grapperhaus in het debat met de Tweede Kamer. Hij zegt dat het niet aan hem is om in te grijpen op een straf die door het Openbaar Ministerie of de rechter opgelegd is.

Het debat ging over de 'coronaspoedwet'. De Kamer wil dat de boete voor het schenden van coronaregels wordt verlaagd van 390 naar 95 euro. Dat komt in de wet. Verder wordt erin ook opgenomen dat een coronaboete niet leidt tot een strafblad.

18:23
Schaatsploeg verlaat Inzell voor Heerenveen

Team Jumbo-Visma stopt met trainen in Inzell. Dat meldt schaatsen.nl op Twitter. Bij andere teams hebben drie personen corona, zo hebben tests uitgewezen. Jumbo-Visma is het eerste team dat Inzell verlaat. Het trainingskamp zal worden voortgezet in Heerenveen. De besmette Kjeld Nuis blijft achter in Inzell.

18:03
Koning: steun kunstenaars, ga kijken

Koning Willem-Alexander roept mensen op kunstenaars te steunen. "Ik heb bewondering voor de manier waarop makers in de kunst de moed erin houden. Daar hebben ze onze steun bij nodig. Dus: houd anderhalve meter afstand, maar ga kijken in de galeries, in de open studio's en in de musea!", zo zei hij donderdag bij de uitreiking van de Koninklijke Schilderprijs in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

Passend mondkapje

Koning Willem-Alexander hoeft niet langer te worstelen met afzakkende mondkapjes, zoals eerder deze week bij een werkbezoek aan Leiderdorp. Donderdag beleefde een nieuw blauw koninklijk mondkapje, met een discreet kroontje en een oranje binnenvoering, zijn première.

16:01
De Jonge: Minder besmettingen, anders aanvullende maatregels

Als het aantal besmettingen niet lager wordt, moet het kabinet aanvullende maatregels nemen. Dat zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Hij is verantwoordelijk voor de aanpak van het coronavirus. Donderdag werden in heel Nederland 5800 coronagevallen gemeld.

Het kabinet bepraat volgende week dinsdag het advies van het Outbreak Management Team.

15:14
Wedstrijd Harkemase Boys gaat weer niet door

De competitiewedstrijd van Harkemase Boys gaat aankomende zaterdag niet door. De Harkemasters zouden thuis spelen tegen Sparta Nijkerk, maar bij de tegenstanders zijn meerdere spelers die positief zijn getest op het coronavirus.

Foto: Orange Pictures
15:08
Opwaartse trend
Foto: Omrop Fryslân

Klink hier voor alle gegevens.

14:17
133 Friezen positief getest

In de afgelopen 24 uur zijn er 133 mensen positief getest op het coronavirus in Fryslân. Dat zijn veel meer dan woensdag, toen ook al een nieuw record werd gevestigd: 106. 'Koploper' is nog steeds Leeuwarden, met 42. Ook Súdwest-Fryslân, De Fryske Marren en Smallingerland hadden meer dan 10 besmettingen. Schiermonnikoog blijft nog steeds op 0 positieve tests staan.

Er zijn het afgelopen etmaal geen Friezen opgenomen in het ziekenhuis en geen Friese sterfgevallen gemeld.

Aantal nieuwe coronabesmettingen per gemeente

Gemeente Aantal besmettingen
Achtkarspelen 2
Ameland 4
Dantumadiel 5
Ooststellingwerf 2
Vlieland 1
De Fryske Marren 13
Harlingen 1
Heerenveen 7
Leeuwarden 42
Noardeast-Fryslân 8
Opsterland 4
Schiermonnikoog 0
Terschelling 2
Saellingerland 10
Súdwest-Fryslân 15
Tytsjerksteradiel 5
Waadhoeke 8
Weststellingwerf 4
14:03
Ook Nuis positief getest in Inzell

Schaatser Kjeld Nuis is donderdag positief getest op het coronavirus. Hij is met zijn ploeg op trainingskamp in Inzell, in Duitsland. Er zijn ook veel Friese schaatsers. Eerder deze week testen ook al twee Duitse schaatsers positief. De ijshal is daarom ook dicht.

Trefwoorden: 
coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)