Tûmba trekt met caravan door provincie om mooie verhalen te horen

08 okt 2020 - 07:17

In Fryslân wonen 600.00 mensen met ieder een bijzonder verhaal. Voor anti-discriminatiebureau Tûmba reden genoeg om drie weken lang door de provincie te trekken met een caravan. In de caravan, die Tûmba zelf 'de kleinste en reizende ambassade van Fryslân' noemt, wil Albert Helmantel graag positieve verhalen ophalen.

De caravan van Tûmba - Foto: Tûmba

Helmantel merkt in de provincie dat mensen buiten Leeuwarden vaak nog nooit van Tûmba hebben gehoord. "We zitten zelf in Leeuwarden, daar komen ook de meeste meldingen vandaan. Maar er wonen meer dan 600.000 mensen in Fryslân." Om ook mensen buiten Leeuwarden te bereiken, had Helmantel als idee om met de caravan de provincie in te gaan. Hij gaat langs bij scholen, pleinen en werkplekken.

Caravan is vertrouwd

Een caravan is geschikt, zegt Helmantel, want zo'n ruimte voelt vertrouwder dan in het openbaar. "In het verleden had ik wel eens een kraampje op de markt. Dan vielen we wel op, maar een serieus gesprek lukte niet altijd."

De caravan is geschilderd in de kleuren en beelden van het Friese landschap, met mensen erop die de diversiteit van de Friese samenleving moeten laten zien. Toch is het niet altijd even eenvoudig om met mensen in gesprek te komen, merkt Helmantel. "Het is best lastig om mensen aan te spreken. Mensen lopen het liefst gewoon door. Bovendien is het vrij rustig op straat nu."

De caravan fan Tûmba - Foto: Tûmba

Dat betekent niet dat Helmantel geen mooie verhalen hoort. In Hindeloopen kon hij nie tmet de caravan het centrum in. "Dus ik parkeerde de caravan en liep met wat materiaal de stad in. Onderweg kwam ik een echtpaar tegen, we raakten aan de praat. De vrouw keek naar de caravan en zei: "Tûmba, dat kennen we wel." Al wandelend vertelde de vrouw over een Eritrees gezin bij haar in het dorp, in Easterein. Daar kwam ze wel eens. Ik vroeg haar om naar de caravan te gaan om haar verhaal te vertellen."

In de caravan deed de vrouw haar verhaal over haar ervaringen met de Eritrese familie. "Het is mooi om de positieve kant te zien", zegt Helmantel. "Je kunt kijken naar je buren die je niet kent en afstand houden, je kunt van alles denken. Maar zij vertelde hoe ze daar op een middag op een koffieceremonie kwam. Ze zijn inmiddels verhuisd en de vrouw die ik sprak mist ze nu gewoon."

Elkaar ontmoeten om discriminatie tegen te gaan

Het laat volgens Helmantel zien hoe je discriminatie het best tegen kunt gaan: "Je moet elkaar ontmoeten."

De komende dagen staat Helmantel nog met zijn caravan in Bolsward, Harlingen ("hopelijk waai ik daar niet weg"), Franeker en tot slot in Dokkum.

Albert Helmantel over de caravan van Tûmba

Trefwoorden: 
Dokkum caravan Tûmba
(Advertentie)
(Advertentie)