Izore houdt focus op de testen van zorg, ondanks extra testen

Er komen na lang wachten toch extra coronatests beschikbaar, omdat de capaciteit wordt vergroot. Dat betekent dat de GGD meer kan testen. Vanaf maandag zullen er 1.600 mensen per dag worden getest op de drie locaties in Leeuwarden, Drachten en IJlst. Ook kunnen laboratoria in Nederland voortaan iedere dag 51.000 tests verwerken, dat zijn 20.000 tests meer dan vorige week. Izore in Leeuwarden is één van de laboratoria waar al sinds het begin van de coronacrisis volop tests worden verwerkt.
Izore hâldt fokus op it testen fan soarch, nettsjinsteande ekstra kapasiteit
De landelijke uitbreiding betekent echter niet meteen een groot verschil voor Izore. "Wat er nu gebeurt is dat er laboratoria bij zijn gekomen, en dat andere laboratoria hun capaciteit hebben vergroot", zo legt arts-microbioloog Anne-Marie van Elsacker van Izore uit. Deze extra tests zullen met name worden gebruikt voor de gewone Nederlander, terwijl bij Izore de focus ligt op het testen van de zorgmedewerkers.

500 zorgtests

Izore wil het werk dat ze doen ook niet verder uitbreiden op dit moment, omdat het hun kerntaak is om de zorg te testen. En dan gaat het niet alleen om coronatests, maar ook om bijvoorbeeld kweektests van urine en andere biologische materialen. "Alles moet wel door blijven gaan."
De Leeuwarder instelling test op dit moment zo'n 500 tot 600 zorgmedewerkers per dag. "Ik vind dat zorgelijk want we kunnen niet veel groter worden dan dat we zijn. We kunnen wel eens een piek opvangen, maar als dit eindeloos doorgaat dan wordt dat voor ons ook lastig."

Sneltest

Het recente nieuws over de positieve resultaten met de sneltest wordt dan ook goed ontvangen bij Izore. "Dit zijn testen waar je eiwitten van het virus mee kunt aantonen. Deze zou je goed kunnen inzetten voor de vraag van buiten de zorg. Bijvoorbeeld voor mensen die naar een theater willen, of een voetbalwedstrijd." Voor de zorg zouden er dan, wat Van Elsacker betreft, strengere en dus langzamere tests moeten worden gebruikt.
Dit is echter een andere visie, dan die van minister De Jonge. Die zei dinsdag namelijk dat hij de sneltests vooral wil inzetten voor de vitale beroepen, door middel van een snelteststraat voor bijvoorbeeld onderwijs- of zorgpersoneel.
De coronatestlokaasje yn Drachten © Omrop Fryslân, Timo Jepkema