Veel amateurvoetbalclubs lopen inkomsten mis door coronamaatregels; oproep voor steun

Zestig procent van de amateurvoetbalclubs in Nederland komen in acute problemen als de coronamaatregelen nog lang duren. En dus is geld uit Den Haag nodig voor het amateurvoetbal. Die noodkreet doet Jan Dirk van der Zee uit Gorredijk, directeur amateurvoetbal van de KNVB. Hij schrijft dat in een column op de webside van de voetbalbond.
Soad amateurfuotbalklups rinne ynkomsten mis troch coronamaatregels
"De kantines blijven door de nieuwe maatregels voorlopig dicht en zo tussen de 30 en 45 procent van de inkomsten komt uit die inkomsten", zegt Jan Dirk van de Zee. "Dat is nogal wat op een begroting. We zijn natuurlijk blij dat er gesport kan worden, maar het verenigingsleven is nihil."
Er is berekend dat de clubs 4 miljoen per week mislopen aan inkomsten. "Het is niet zo dat de clubs zomaar omvallen, maar ze kunnen niet aan hun betaalverplichting voldoen als dit aanhoudt. Clubs hebben vaste lasten en moeten bijvoorbeeld huur aan de gemeente betalen en de energierekening. We hopen dat we over een paar weken weer wat publiek mogen toelaten. We hebben een mooie sportinfrasctructuur en die staat wel op een helling nu."
Hij pleit voor een breder teunpakket. "Er zijn wel regelingen voor clubs en accommodaties, maar we willen eigenlijk een geruststelling horen. Dat als dit nog langer duurt, dat de minister zegt dat er wel geld op de plank ligt en dat we ons geen zorgen hoeven te maken."
Hij zou ook graag willen zien dat er meer naar de praktijk wordt gezien. "De ruimt op de clubs is er wel, we kunnen het goed organiseren."
Jan Dirk van der Zee

Broekster Boys

Bij voetbalvereniging Broekster Boys in Damwâld is de kantine dicht . "Hoeveel we precies missen weet ik niet. Maar de kantine-inkomsten vormen naast het sponsorgeld en de contributie wel een belangrijk deel van het totaal. Met een derde zal je er niet veel naast zitten. Dus dat de kantine niet open kan betekent wel veel in financieel opzicht," zegt secretaris Hans van der Hoef. Volgens kantinebeheerder Van Assen staan er nu 40 nieuwe kratten bier te wachten in de opslag.
Gelukkig is de vereniging verder financieel gezond, zegt Van der Hoef. "We hebben dit jaar ook veel geïnvesteerd in verduurzaming. Er is ledverlichting, het asbestdak is door een nieuw dak vervangen, we hebben dubbele beglazing en we krijgen zonnepanelen. Maar gelukkig kan dat omdat het is begroot en een groot deel gedekt is uit subsidie-inkomsten."
Verslaggever Timo Jepkema bij Broekster Boys

"Het blijft achter je aan rennen"

Ook bij de overkoepelende organisatie Sport Fryslân ziet men de zorgen. Anne Jochum de Vries van Sport Fryslân zegt: "Verenigingen met een eigen accommodatie of die gebruik maken van een wat grotere accommodatie met een eigen kantine, die komen wel steeds meer in de knoei. En je kunt het de komende tijd ook niet weer inhalen. Het blijft achter je aan rennen en dat is vervelend."
Toch staan de meeste sportverenigingen volgens hem nog niet op omvallen. "Ze redden zich knap. Maar ze worstelen wel met de situatie. En als je wel voor langere tijd meer kosten dan inkomsten hebt, dan loopt het vet je wel van de botten. Dan wordt het wel spannend."
Het belang van regelingen is wel groot, geeft De Vries toe. "De overheid staat er niet met de rug naar toe. De provincie heeft een initiatief opgezet en ook gemeenten steunen de verenigingen. ER zijn wel regelingen die verenigingen kunnen gebruiken."
Anne Jochum de Vries van Sport Fryslân
© Omrop Fryslân