Woudagemaal in Lemmer viert 100-jarig jubileum; kinderen betrekken bij waterbeheer

07 okt 2020 - 11:51

Het Woudagemaal in Lemmer bestaat deze woensdag 7 oktober exact honderd jaar. Om nieuwe generaties bewust te maken van waterbeheer is voor leerlingen van de twee hoogste groepen van het basisonderwijs en de eerste twee klassen van het voortgezet onderwijs een challenge bedacht: ze worden uitgedaagd om het schoolplein klimaatproof te maken.

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Kinderen van CBS De Arke in Lemmer hebben de challenge al gedaan en hun filmpje was woensdagochtend de start van de campagje 'volle kracht vooruit'. Scholen maken bij de campagne kans op een gratis uitstapje naar het Woudagemaal. Ze kunnen de filmpjes insturen tussen 13 oktober en 30 maart volgend jaar.

De kinderen hebben nagedacht over een groener schoolplein. Eén van de ideeën is een waterton om regenwater op te vangen en meer gras op het plein. De school wil de kinderen bewust maken van duurzaamheid.

Verslaggever Johanna Brinkman praat met kinderen en een juf van De Arke

Foto: Omrop Fryslân, Johanna Brinkman

Yldau de Boer, gemaalchef van het Woudagemaal: "We zijn er heel trots op dat dit Unesco-erfgoed na honderd jaar nog altijd werkende is."

Voor het jubileum is een tentoonstelling gemaakt die mensen bewust maakt om goed met water om te gaan, zoals regen opvangen en meer groen in de tuin.

Verslaggever Johanna Brinkman praat met Yldau de Boer

Foto: Koninklijke Nederlandse Munt

Voor het jubileum is ook een speciale munt geslagen: het Woudagemaal Vijfje, ontworpen door kunstenaar Berend Strik. Op de ene kant staat de koning met een Friese vlag en daaronder een fragment van de kanalen bij het Woudagemaal. Aan de andere kant staat het Woudagemaal vanuit vogelvluchtperspectief.

De munt is een wettig betaalmiddel en wordt op deze dag voor het eerst geslagen met een nominale waarde van vijf euro.

(Advertentie)
(Advertentie)