Extra aandacht voor taststrepen in Leeuwarden

07 okt 2020 - 08:29

'Sta niet op onze strepen, dat doen we liever zelf' is de nieuwe slogan die mensen er bewust van moet maken dat ze de speciale strepen voor mensen die visueel beperkt zijn, vrij moeten houden. De strepen zijn onder andere te vinden in winkelcentra en op stations. Naast de slogan is er ook een nieuwe tegel ontworpen, met de tekst 'Houd de lijn vrij!' Woensdag krijgt Leeuwarden twee van dit soort tegels.

It stasjon fan Bûtenpost mei taaststrepen - Foto: Omrop Fryslân, Marlinde van der Woude

De opvallende blauwe tegels moeten mensen erop wijzen dat ze de ribbeltegels op de stoep vrij moeten houden van bijvoorbeeld koffers, kinderwagens en geparkeerde fietsen. Het gebeurt vaak dat mensen niet door hebben dat hun spullen op de belangrijke tegels staan.

Voor mensen met een visuele beperking zijn strepen zo belangrijk, omdat ze worden gebruikt om te navigeren. Ze volgen de lijnen met hun taststok of voeten. Nico Smits van Oogvereniging Fryslân, heeft zelf ervaring met de tegels, en hij is blij met de nieuwe campagne: "Het zijn onze oriëntatiepunten. Wij voelen aan de stokpunt wat de route naar het centrum van Leeuwarden of het station is." De eerste twee tegels worden dan ook bij het station geplaatst, omdat het een belangrijk centrumpunt is in de Friese hoofdstad.

Het is de bedoeling dat de tegels binnenkort ook in Sneek en Drachten komen te liggen.

Luister naar een gesprek met Smits

Trefwoorden: 
Leeuwarden blind taststrepen
(Advertentie)
(Advertentie)