Begrafenissen in Coronatijd: "Het botst met alles wat mensen op dat moment willen"

06 okt 2020 - 19:35

Afscheid nemen van je dierbare in coronatijd: dat maakt een begrafenis of crematie nog verdrietiger. Een troostrijke aanraking waar iedereen op zo'n moment behoeft aan heeft, is in coronatijd niet toegestaan. Op de Nationale Herdenkingsdag Corona van deze dinsdag is er aandacht voor dit soort verhalen. "Het is bizar soms en verdrietig", zegt uitvaartbegeleidster Cisca Keijzer uit Leeuwarden. In de laatste twee weken heeft ze twaalf keer een uitvaart begeleid. "En elke keer moet je in de uitnodiging zetten dat er corona-maatregelen gelden. Dat vind ik heel moeilijk."

Begraffenissen 2

In het begin van de coronacrisis mochten er niet meer dan 30 mensen op een begrafenis of bij een crematie aanwezig zijn. Nu mogen dat er meer zijn, maar het moet wel op anderhalve meter. Dat betekent kortom dat er nog altijd mensen geweigerd moeten worden die wel graag bij het afscheid aanwezig willen zijn. "Dat vind ik heel zwaar. Dat je in de gastenlijst moet knippen. Sommige mensen mogen er niet bij. Trouwens, er zijn ook genodigden die zelf besluiten niet te komen, omdat ze bang zijn besmet te raken".

Een uitvaart - Foto: eigen foto

Tijdens een begrafenis of crematie geldt ook de anderhalve-meterregel. "Ik voel me soms echt een politieagent. Ik moet gasten erop wijzen dat ze afstand moeten houden, juist op die momenten dat ze elkaar nodig hebben, elkaar willen knuffelen en troosten. Dat botst met alles wat mensen op dat moment willen, namelijk verbinding met elkaar zoeken".

Keijzer zegt dat deze coronatijd uitnodigt om na te denken over een passend afscheid. "Zo hebben we laatst in de buitenlucht bij het crematorium een prachtige erehaag gevormd rond de kist. Enkele maanden geleden reden 250 motorrijders in optocht voor hun overleden vriend. Zoiets bijzonders heb ik nog nooit meegemaakt".

(Advertentie)
(Advertentie)