Coronanieuws van 6 oktober: 90 nieuwe besmettingen; zoon distantieert zich van actievoerende vader

06 okt 2020 - 23:13
  • Er zijn dinsdag 90 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Fryslân; maandag waren dat er 104;
  • De app CoronaMelder wordt zaterdag 10 oktober landelijk geïntroduceerd;
  • Buma: 'Ontheffing voor poppodia en kleine theaters wordt een lastige zaak';
  • Zoon actievoerder tegen mondkapjes op Linde College neemt afstand van acties vader.
23:13
Eind van dit liveblog

Tot zover dit coronaliveblog van dinsdag 6 oktober. Woensdag is er op onze website en in onze app een nieuw liveblog met het laatste Friese nieuws over het coronavirus.

21:29
Opnieuw kerkdiensten live bij Omrop Fryslân

Omrop Fryslân begint vanaf komende zondag weer met het live uitzenden van kerkdiensten met een oecumenisch karakter. Vanwege de maatregelen van het kabinet om het aantal kerkgangers te beperken tot maximaal 30 en het zingen te verbieden, kunnen veel mensen de vieringen niet meer bijwonen.

Tijdens het begin van de coronacrisis werd door Omrop Fryslân in samenwerking met de PKN-gemeente in Franeker iedere zondagochtend ook al een kerkdienst uitgezonden. Op deze manier wilde Omrop Fryslân kerkgangers die hun wekelijkse diensten moesten missen, toch de mogelijkheid geven om live een viering mee te maken. De diensten werden goed bekeken: iedere week keken er tienduizenden mensen. Het bleek dat een derde van de kijkers van buiten de provincie kwam

De eerste dienst wordt zondag in de Grote Kerk in Leeuwarden gehouden. De diensten beginnen net als eerder dit jaar weer om 10.00 uur en worden om 12.00 uur herhaald. Ze zijn te volgen via een livestream op de website van Omrop Fryslân en ook op de televisie.

18:28
Concerten Douwstra, Wilkens en Smit afgelast

De tour van singer-songwriters Gurbe Douwstra, Piter Wilken en Marcel Smit gaat niet langer door. De première van Frisicana 3 zou op 31 oktober plaatsvinden in De Skâns in Gorredijk.

De meeste zalen waarin ze zouden optreden mogen slechts 30 bezoekers herbergen. Dat geldt nu eerst voor de komende drie weken, maar duidelijkheid over verruiming van de maatregelen is er nog niet. Op basis van de richtlijnen die nu gelden hebben de drie zangers besloten de tour niet door te laten gaan.

18:26
Begrafenissen in coronatijd

Afscheid nemen van je dierbare in coronatijd: dat maakt een begrafenis of crematie nog verdrietiger. Een troostrijke aanraking waar iedereen op zo'n moment behoeft aan heeft, is in coronatijd niet toegestaan. Op de Nationale Herdenkingsdag Corona van deze dinsdag is er aandacht voor dit soort verhalen. "Het is bizar soms en verdrietig", zegt uitvaartbegeleidster Cisca Keijzer uit Leeuwarden. In de laatste twee weken heeft ze twaalf keer een uitvaart begeleid. "En elke keer moet je in de uitnodiging zetten dat er corona-maatregelen gelden. Dat vind ik heel moeilijk

15:33
Aantal corona-opnames ziekenhuizen nadert de duizend

Het aantalcoronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag opgelopen tot 975. Dat zijn er 83 meer dan maandag. Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg verwacht dat de toename de komende dagen nog verder zal doorzetten. Ziekenhuizen zijn daardoor genoodzaakt de zorg voor andere patiënten op een lager pitje te zetten.

14:55
Landelijke cijfers RIVM: 4.548 nieuwe positieve besmettingen

Het aantal nieuwe coronabesmettingen is nog verder opgelopen. In de afgelopen zeven dagen zijn 27.485 nieuwe gevallen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Vorige week meldde het instituut 19.326 positieve tests en in de week daarvoor 13.471.

Verder werden 925 mensen in een ziekenhuis opgenomen, tegen 601 in de week ervoor. Het RIVM kreeg in de afgelopen week 89 meldingen van sterfgevallen, tegen 102 in de week ervoor. Dat wil niet zeggen dat alle 89 in de afgelopen week zijn overleden. Zulke meldingen komen soms wat later binnen.

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4548 positieve tests gemeld. Dat is iets minder dan de 4575 positieve tests van de dag ervoor. Dit waren er aanvankelijk 4581, maar dit is naar beneden bijgesteld.

Effecten maatregels

Het RIVM verwacht op zijn vroegst vanaf volgende week de effecten van de nieuwe overheidsmaatregelen tegen het coronavirus te zien. Eerst komt een stabilisatie of lichte daling van het aantal positieve testen en pas daarna stabiliseert of daalt het aantal ziekenhuisopnames.

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, daalde een heel klein beetje. Het staat nu op 1,17. Dat betekent dat een groep van 100 besmette mensen zo'n 117 anderen besmet. Zo verspreidt het virus zich steeds verder en steeds sneller. Vorige week was het getal 1,27 en de weken daarvoor 1,33 en 1,38. De maatregelen van het kabinet moeten het reproductiegetal terugbrengen naar 0,9. Als het getal onder de 1 komt, dooft het coronavirus langzaam uit.

14:17
Negentig nieuwe besmettingen

GGD Fryslân heeft in de afgelopen 24 uur 90 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat meldt het RIVM. De meeste daarvan kwamen voor het licht in de gemeente Leeuwarden. Daar kregen 32 mensen een positieve test terug. In Súdwest-Fryslân zijn er 11 nieuwe besmettingen.

In de gemeente Leeuwarden liggen twee personen in het ziekenhuis die het coronavirus onder de leden hebben, in de gemeente Heerenveen één. In de andere gemeenten liggen er geen coronapatiënten in de ziekenhuizen. Er is in de afgelopen 24 uur niemand overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Schiermonnikoog heeft nog steeds geen enkele coronabesmetting en is daarmee de enige gemeente in Nederland waar nog geen corona is vastgesteld. Maandag werden er 104 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Fryslân.

Bekijk onze dossierpagina voor de laatste coronacijfers

Aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân in de afgelopen 24 uur

Gemeente Aantal besmettingen
Achtkarspelen 3
Ameland 0
Dantumadeel 5
Ooststellingwerf 3
Vlieland 0
De Fryske Marren 4
Harlingen 0
Heerenveen 8
Leeuwarden 32
Noardeast-Fryslân 4
Opsterland 3
Schiermonnikoog 0
Terschelling 0
Smallingerland 2
Súdwest-Fryslân 11
Tytsjerksteradiel 6
Waadhoeke 8
Weststellingwerf 1
14:12
App CoronaMelder zaterdag landelijk uitgerold

De app CoronaMelder wordt zaterdag 10 oktober landelijk geïntroduceerd. Dat laat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten. De wet over de app werd dinsdag aangenomen in de Eerste Kamer. De Tweede Kamer stemde er begin september al mee in.

De app werd de afgelopen tijd in vijf regio's in Nederland getest, vanaf zaterdag kan iedereen er gebruik van maken. De app vertelt de gebruiker wanneer deze in de buurt is geweest van een besmet persoon. De Jonge vindt het "mooi dat het gebruik van de CoronaMelder door beide Kamers wordt omarmd".

In een aantal andere landen wordt al gebruik gemaakt van een soortgelijke app. "We moeten alles op alles zetten om verspreiding van het virus de kop in te drukken", zegt De Jonge. "De app kan daarin een belangrijke rol spelen, hoog tijd om die nu ook in Nederland te gaan inzetten."

14:02
Ontheffing voor poppodia en kleine theaters lastig

Meer culturele instellingen een ontheffing verlenen van de coronamaatregelen is lastig , zegt Sybrand Buma, voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân. Sinds vorige week hebben vijf theaters toestemming om meer dan dertig bezoekers te ontvangen. Andere theaters en poppodia zoals Iduna in Drachten en Het Bolwerk in Sneek willen ook een ontheffing.

12:03
Fjoertoer Terschelling in 2021 ook geschrapt

Fjoertoer Terschelling gaat ook in 2021 niet door. De wandeltocht met drie routes van 16, 21 en 26 kilometer werd in maart dit jaar al afgelast vanwege de coronamaatregelen. Het financiële risico is te groot volgens de organisatie. En zou de inschrijving worden uitgesteld tot begin 2021, dan is er ook nog een ander probleem: het gebrek aan beschikbare accommodatie voor de deelnemers.

Foto: Fjoertoer Skylge
Trefwoorden: 
liveblog coronavirus COVD-19
(Advertentie)
(Advertentie)