Studenten maken al peddelend Leeuwarder grachten schoon

05 okt 2020 - 19:06

Zo'n vijftien studenten van de Leeuwarder hogeschool NHL Stenden ruimen al 'suppend' rommel uit de Leeuwarder grachten op. Initiatiefnemer is de 20-jarige Nordin de Boer uit Sneek. Staand op een plank peddelt hij door de grachten om rotzooi op te pikken. Hij vindt dat zijn leeftijdsgenoten niet genoeg doen om het milieu te verbeteren.

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries

"Ik erger me aan het zwerfafval, het hoeft niet. Waarom gooien mensen het niet gewoon in de vuilnisbak?", vraagt Nordin de Boer zich af. "Als je erop gaat letten, zie je dat er zoveel ligt, ook op straat en dat is zonde. Door de wind waait het in de gracht. Vooral het water bij het Hoeksterend ligt heel veel rotzooi. Het meeste ligt aan de zijkant."

Als Sneker is hij wel een watersporter. "Ik sup graag en wil ook mijn steentje bijdragen aan een schonere stad. Andere studenten waren bij mooi weer enthousiast, maar door de regen is een aantal afgehaakt. De grijpers en afvalzakken hebben we gratis van de gemeente gekregen, binnen een uurtje had ik het materiaal al binnen."

Verslaggever Willem de Vries spreekt met Nordin de Boer

Sommige studenten hadden nog niet eerder op een sup-board gestaan. Een klasgenoot van Nordin doet ook mee. "Lekker op het water, we maken er een leuke middag van met z'n allen."

De route is twee kilometer.

Verslaggever Willem de Vries praat met andere deelnemers

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries
(Advertentie)
(Advertentie)