Kleinzoon ingenieur Wouda: "Het was vroeger gewoon opa z'n gemaal"

Ruim honderd jaar geleden kwam ingenieur Dirk Frederik Wouda met het ontwerp voor het Woudagemaal in Lemmer. In die tijd een bijzonder en inventief project. Op woensdag 7 oktober 2020 viert het historische gebouw zijn 100-jarig bestaan. Omrop Fryslân had daarom een gesprek, met kleinzoon Paul Wouda.
Woudagemaal 100 jier âld
Op zo'n negen uur rijden van het Woudagemaal, in Vaduz, Liechtenstein, woont tegenwoordig een kleinzoon van Dirk Frederik Wouda. Paul Wouda weet nog hoe bescheiden zijn opa was. "Hij was ontzettend cool. Hij drong zich nooit op de voorgrond."

"Gewoon opa z'n gemaal"

Toen het gebouw werelderfgoed werd, kreeg de kleinzoon pas in de gaten hoe bijzonder het gemaal eigenlijk is. "Dat was vroeger gewoon opa z'n gemaal. Dat had hij goed gedaan, maar verder niet. Dat besef kwam pas veel later."
Ir. D.F. Woudagemaal © Omrop Fryslân, Jeroen Boersma
Honderd jaar geleden zijn naast het Woudagemaal in Lemmer nog vele andere stoomgemalen gebouwd op andere plekken, maar die zijn allemaal niet meer in gebruik. Het Woudagemaal wel en wordt ingezet bij stormen of hevige regenbuien, wanneer de moderne gemalen het niet alleen aankunnen.
Luister naar gemaalchef Yldau de Boer
Yldau de Boer is gemaalchef en zegt dat het gemaal juist de laatste paar jaar steeds meer nodig is. "Wij draaien de laatste jaren steeds meer en dat zal ook wel zo blijven. Door klimaatveranderingen zijn er vaker dikke stortbuien. Dat water moet zo snel mogelijk worden afgevoerd."

Staat het gebouw er over 100 jaar nog?

"Daar gaan wij wel vanuit. Het is zeker geen afgeschreven gebouw", zegt De Boer. "Er ligt een opdracht om te zoeken naar brandstof die fossielvrij is. Wij zijn aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan waterstof of blauwe diesel."
Woensdag 7 oktober is het exact 100 jaar geleden dat het Woudagemaal in Lemmer werd geopend. Dat wordt feestelijk gevierd, onder andere met het slaan van een nieuwe munt, het 'Woudagemaal vijfje'.
Herdenkingsmunt © Koninklijke Nederlandse Munt