Meer dan 650 kilometer Fries water schoongemaakt met Skjin Wetter-Aksje

05 okt 2020 - 11:17

Bij de grote schoonmaakactie Skjin Wetter is meer dan 650 kilometer aan Fries water schoongemaakt door vrijwilligers. Dat is tussen 26 september en 3 oktober gedaan in zes Friese gemeenten.

Foto: Friese Milieu Federatie

Het gaat om een actie van de Friese Milieu Federatie bij grachten, kanalen, sloten, meren en oevers. Doel van de actie is om mensen meer bewust te maken van de vervuiling van afval in het water. De gemeenten die meededen waren Dantumadiel, De Fryske Marren, Harlingen, Noardeast-Fryslân, Smallingerland en Waadoeke.

"Driemaal de Elfstedenroute"

Simon Bijlsma van de Friese Milieu Federatie is opgetogen met het resultaat: "Het is ruim driemaal de lengte van de Elfstedenroute, dus dat is een heel eind. Het was alleen mogelijk met die 1.000 vrijwilligers die meededen en een stuk water vrijmaakten van zwerfafval. We doen het één keer per jaar, maar ik heb al vaak gehoord dat mensen het zo belangrijk vonden dat ze het eigenlijk wel vaker willen doen."

Plastic soup

Zijn eigen ervaring was dat er veel blikjes werden aangetroffen. "Mijn eerste zaterdag was in Harlingen, daar lag veel plastic, maar ook veel blikjes. Afgelopen zaterdag was ik in De Westereen, daar waren het met name blikjes. Je ziet wel verschil in plaatsen. Er waren suppers die een natuurgebied uitgekamd hebben en niet eens heel veel vonden. Maar bij de parkeerplaats van de zwemplek van De Westereen lag het er vol mee," zegt Bijlsma.

Volgens hem wordt er nog veel te veel weggegooid. "Het gaat ook wel vaak netjes hoor, maar op andere plekken tilt het nog op van het afval. Veel mensen beseffen zich niet dag zwerfafval een bijdrage levert aan de 'plastic soup.' Wat wij hier op straat gooien, komt uiteindelijk in het grote water terecht."

Simon Bijlsma van de Friese Milieu Federatie

Trefwoorden: 
actie schoonmaken Skjin Wetter
(Advertentie)
(Advertentie)