Coronanieuws 5 oktober: recordaantal besmettingen in Fryslân

06 okt 2020 - 06:49
19:20
Thuisonderwijs niet altijd goed geregeld

Bij 18 procent van de scholen wordt geen thuisonderwijs geregeld wanneer een leerling thuis moet blijven. Dat blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders. Volgens de voorzitter ligt dat niet eens aan onkunde, maar meer aan een tekort aan mankracht. Ook bij het CSG Comenius in Leeuwarden is het soms worstelen en zoeken naar oplossingen.

De teamleider legt uit wat de werkwijze is als er een leerling getest moet worden: "Als wij een melding krijgen dat iemand gedwongen even thuis moet zitten door een testsituatie, gaat er een bericht naar de studiecoach. Wij werken met een 'buddy-systeem'. Er komt een laptop te staan zodat de leerling mee kan kijken. Die is dan gekoppeld aan een andere leerling of een groepje."

19:17
Hogeschalen trekken meer studenten, ook al waren de open dagen online

Bij beide Friese hogescholen in Leeuwarden zijn dit jaar meer nieuwe studenten dan vorig jaar. Op Van Hall Larenstein zijn 4% meer eerstejaarsstudenten en het aantal nieuwe studenten van de NHL Stenden is toegenomen met 5,2%. Dat laatste is meer dan het landelijk gemiddelde van 5%. Grootste groei is te zien bij Maritiem Instituut Willem Barentsz, daar zijn 26% meer eerstejaarsstudenten in vergelijking met 2019. Het zijn 115 nieuwe studenten.

19:14
30 Mensen in de kerk

De kerken hadden een uitzonderingspositie. maar na de massale diensten dit weekeinde in Staphorst zijn minister Grapperhaus en Interkerkelijk Contact in Overheidszaken weer in gesprek gegaan. En het hoge woord is eruit: ook in de kerken mogen nu nog maar maximaal 30 mensen komen. Classisdominee Wim Beekman vindt het jammer maar begrijpt het wel.

16:03
Voor het eerst in Fryslân meer dan 100 besmettingen in een dag

Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er meer dan 100 nieuwe besmettingen gemeld in één dag. Tussen zondag 10.00 uur en maandag 10.00 uur zijn er 104 nieuwe besmettingen bijgekomen. Het oude record stond op 99, dat was afgelopen vrijdag.

De meeste besmettingen waren in Leeuwarden: 29. Ook in Súdwest-Fryslân (14) en Tytsjerksteradiel (12) waren er meer dan tien besmettingen. Schiermonnikoog is nog altijd de enige gemeente in Nederland waar nog geen coronabesmetting is vastgesteld.

Vergeleken met zondag zijn er twee nieuwe coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. Er zijn geen nieuwe sterfgevallen gemeld.

Bekijk onze dossierpagina voor een overzicht van alle coronabesmettingen in Friese gemeenten sinds het begin van de uitbraak in maart.

Nieuwe besmettingen per gemeente van maandag 5 oktober

Gemeente Besmettingen
Achtkarspelen 3
Ameland 2
Dantumadiel 4
Ooststellingwerf 2
Vlieland 1
De Fryske Marren 8
Harlingen 0
Heerenveen 9
Leeuwarden 29
Noeardeast-Fryslân 2
Opsterland 5
Schiermonnikoog 0
Terschelling 0
Smallingerland 8
Súdwest-Fryslân 14
Tytsjerksteradiel 12
Waadhoeke 4
Weststellingwerf 1
15:45
Ook in ziekenhuis Tjongerschans mondkapjes adviseren voor bezoekers en patiënten ouder dan 13 jaar

Ook in Nij Smellinghe in Drachten en het MCL in Leeuwarden wordt gevraagd om een mondkapje te dragen. In het Antonius in Sneek werkt het personeel sinds vrijdag met mondkapjes, patiënten en bezoekers zijn vanaf vandaag verplicht een mondkapje te dragen.

15:21
Vrijgelaten actievoerder opnieuw naar Linde College gegaan

De man die maandagochtend bij zijn protestactie voor het Linde College in Wolvega aan is gehouden, is in de middag na zijn vrijlating terug gegaan naar de school. Hij heeft daar op de weg contact gezocht met de leerlingen. De politie heeft hem opnieuw gevraagd om weg te gaan.

Foto: Jaring Rispens
15:10
Zorgbelang Fryslân doet mee aan coronaherdenking

Zorgbelang Fryslân doet mee aan de nationale coronaherdenkingsdag op 6 oktober. Volgens de organisatie moet het een dag van bezinning zijn, maar moeten mensen ook met elkaar blijven praten. Bij het Adviespunt van de organisatie kunnen mensen ook op deze dag terecht met hun verhaal.

Sinds 31 maart kunnen Friezen terecht bij het 'Coronasignaalpunt' om hun ervaringen te delen als het om zorg en het coronavirus gaat. Er zijn twee reportages gemaakt die met de organisatieleden en de samenwerkingspartners zijn gedeeld, zodat de zorg in de coronacrisis kan worden verbeterd.

15:01
Mondkapjes gevaar voor vogels

Mondkapjes die na één keer bruigen worden weggegooid in de natuur zijn een gevaar voor vogels. Zelfs als de kapjes in de prullenmand belanden, kunnen vogels en andere dieren daarin verstrikt raken. Zeevogels raken met de poten vast in de elastieken lussen.

Een oplossing zou kunnen zijn om duurzame, herbruikbare mondkapjes te gebruiken.

Trefwoorden: 
liveblog coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)