Burgemeester Harlingen geeft dringend advies tot dragen mondkapjes in winkels

04 okt 2020 - 14:40

Alle winkels in de gemeente Harlingen krijgen vanaf maandag het dringende advies om hun klanten te vragen mondkapjes te dragen. Dat zei burgemeester Roel Sluiter zondagochtend in het Omrop-radioprogramma Buro de Vries. Volgens hem moeten we niet eindeloos discussiëren over nut en noodzaak van de maatregelen: "We zien dat het aantal besmettingen teugelloos oploopt en je moet dan wel echt iets doen."

Foto: Google Street View

Het gaat volgens Sluiter om een "beroerde ziekte" die erg vervelende consequenties kan hebben en daarom moeten we ons verstand gebruiken. De maatregel is mede ingegeven door de ervaring van Sluiter, die vertelt dat zijn zijn en de vriendin van zijn zoon het coronavirus onder de leden hebben. "Dan komt het toch ineens dichtbij."

Sluiter roept winkeliers daarom met klem om hun klanten te vragen mondkapjes te dragen zodat het coronavirus minder kans krijgt in zich te verspreiden. "Je kunt je absoluut niet gedragen alsof het jou niet gaat overkomen. Het kan je op de onverwachtste momenten bespringen."

Bron- en contactonderzoek wordt steeds lastiger voor de GGD'en, omdat niet duidelijk is waar mensen het virus nu precies oplopen. "Het kan uit meerdere bronnen afkomstig zijn en dat is ook het verraderlijke hiervan. Het slaat de samenleving ook flink uit het lood. Daarom proberen we nu een weg te vinden." De burgemeester roept mensen daarom op verstandig te zijn en de mondkapjes te dragen.

Burgemeester Roel Sluiter

(Advertentie)
(Advertentie)