Coronanieuws 4 oktober: Afgelopen etmaal 64 nieuwe besmettingen in Friesland

04 okt 2020 - 21:32
21:31
Eind van dit liveblog

Tot zover dit coronaliveblog van zondag 4 oktober. Maandag is er op onze website en in onze app een nieuw liveblog met het laatste Friese nieuws over het coronavirus.

20:24
IJshockeyers UNIS Flyers spelen dit jaar niet tegen Belgische clubs

Er komt dit jaar geen BeNe League. Dat hebben de Nederlandse ijshockeyclubs dit weekeinde na overleg besloten. Voorzitter Danny Micola spreekt van een zware beslissing. "Door de unieke situatie waarin we verkeren kunnen we de competitie tussen Nederlandse en Belgische teams voor dit jaar geen vervolg geven."

15:17
Friesland College verplicht dragen mondkapje

Op de scholenvan het Friesland College ishet dragen fan in mondkapje in de openbare ruimtes vanaf maandag 5 oktober verplicht. Dat zegt een woordvoerder van het Friesland College.

"Als we ons allemaal aan een aantal geldende regels houden, kunnen we daarbinnen in het Friesland College ook zo goed mogelijk onderwijs blijven geven en voorkomen dat we scholen of afdelingen na een besmetting moeten sluiten. Deze extra maatregelen gelden dan ook tot nader order, met oog voor hoe de crisis zich gaat ontwikkelen," schrijft de school. "In lokalen en praktijkruimtes kunnen de mondkapjes weer af, behalve als het onmogelijk is om hier 1,5 meter afstand te houden of afspraken binnen een branche iets anders voorschrijven. Die regel van afstand houden - ook in onderwijsruimtes - blíjft heel belangrijk. Deze richtlijn is essentieel in de strijd tegen het virus, net als handen wassen en dergelijke."

14:55
64 nieuwe besmettingen in Fryslân

GGD Fryslân heeft afgelopen etmaal 64 nieuwe coronabesmettingen geconstateerd. Verreweg de meeste zijn vastgesteld in de gemeente Leeuwarden: 20. In Súdwest-Fryslân waren het er 9, in De Fryske Marren 7. Op Schiermonnikoog zijn nog altijd geen coronabesmettingen vastgesteld.

Er zijn geen nieuwe coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen opgenomen. Ook is er in de afgelopen 24 uur niemand overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Bekijk onze dossierpagina voor een overzicht van alle coronabesmettingen in Fryslân per gemeente sinds het begin van de uitbraak in maart.

Coronabesmettingen in de afgelopen 24 uur

Gemeente Oantal nije coronabesmettings
Achtkarspelen 2
Ameland 2
Dantumadiel 0
De Fryske Marren 7
Ooststellingwerf 1
Vlieland 1
Harlingen 1
Heerenveen 4
Leeuwarden 20
Noardeast-Fryslân 4
Opsterland 2
Schiermonnikoog 0
Terschelling 0
Smallingerland 4
Súdwest-Fryslân 9
Tytsjerksteradiel 2
Waadhoeke 4
Weststellingwerf 1
14:52
Burgemeester roept op tot dragen mondkapjes

Alle winkels in de gemeente Harlingen krijgen van maandag het dringende advies om hun klanten te vragen mondkapjes te dragen. Dat zei burgemeester Roel Sluiter zondagochtend in het Omrop-radioprogramma Buro de Vries. Volgens hem moeten we niet eindeloos discussiëren over het nut en de noodzaak van de maatregels. "We zien dat het aantal besmettingen teugelloos oploopt en je moet dan wel echt iets doen."

14:28
Landelijke cijfers RIVM

Er zijn het afgelopen etmaal 4.007 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat meldt het RIVM. Dat zijn er iets meer dan zaterdag, toen kwamen er 3.971 nieuwe ibj.

11:33
Deel zorgcentrum Leppehiem in quarantaine

Een deel van zorgcentrum Leppehiem in Akkrum is op slot gegaan nadat bij een medewerker het coronavirus is vastgesteld. De afdeling waar deze medewerker werkt, blijft daarom tien dagen in quarantaine. Dat heeft de organisatie zaterdag op hun website bekendgemaakt.

De afdeling blijft in ieder geval tot en met vrijdag 9 oktober dicht. Er mag tot die tijd geen bezoek langskomen, en medewerkers moeten naast een mondkapje ook handschoenen, een schort en een veiligheidsbril dragen. Op andere afdelingen, die niet in quarantaine zijn, is nog wel bezoek toegestaan.

9:22
Bungalowparken en hotels doen het goed in herfstvakantie

Bungalowparken doen het deze herfst goed in Nederland. En ook hotels in het buitengebied krijgen amper annuleringen binnen, ondanks de oplopende coronabesmettingen. Roompot Vakantieparken, Center Parks en ook Landal Greenparks zitten grotendeels vol. Normaal gesproken komen er veel Duitsers en Belgen naar de parken, maar die ruimte wordt nu opgevuld door Nederlanders.

De parken geven ook aan dat er veel last-minute boekingen binnenkomen voor de herfstvakanties. Volgens hotelketen Fletcher willen mensen deze herfst de buitenlucht opzoeken.

9:19
Supermarkt Jumbo reserveert winkeltijd voor ouderen en kwetsbaren
Foto: Jumbo Supermarkten
9:08
Peiling: twee derde steunt advies om mondkapje te dragen

Bijna twee derde van de Nederlanders steunt het dringende advies van de regering om een mondkapje te dragen in publieke ruimtes. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond geeft 64 procent van de ondervraagden aan dat ze dat een goed idee vinden. 17 procent droeg al zo'n gezichtsbedekking voordat premier Mark Rutte het advies uitsprak.

Van de mensen die niets zien in het dragen van een mondkapje, zegt het overgrote deel dergelijke publieke ruimtes dan liever te vermijden. Van alle ondervraagden zegt 25 procent dat. Onder hen zijn opvallend veel kiezers van Forum voor Democratie en de PVV, terwijl GroenLinks-stemmers juist duidelijk ondervertegenwoordigd zijn.

Meer mensen zijn bang om besmet te raken met het coronavirus dan afgelopen zomer. In juli dacht 9 procent van de Nederlanders nog dat de kans om het virus op te lopen groot was, nu is dat percentage verdubbeld. Nog altijd is de angst voor besmetting niet zo groot als vlak na het begin van de coronacrisis. In maart dacht 38 procent dat de kans om het virus te krijgen groot was, blijkt uit de peiling.

9:00
Welkom op deze zondag!

Goedemorgen en welkom bij dit liveblog van zondag 4 oktober. In dit liveblog houden we u op de hoogte van het laatste coronanieuws in Fryslân en de rest van het land. Hier kan je het liveblog van zaterdag 3 oktober terugvinden.

Trefwoorden: 
liveblog coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)