Coronanieuws 3 oktober: Longafdeling MCL in quarantaine; 70 nieuwe besmettingen in Fryslân

03 okt 2020 - 22:06
  • Zaterdag zijn er 70 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Fryslân;
  • Voor de derde week op rij is het aantal besmettingen dat er iedere week bij komt meer dan verdubbeld (nu 513);
  • Op Bennema State en Abbingahiem zijn medewerkers en bewoners positief getest;
  • De longafdeling van ziekenhuis MCL is in quarantaine;
  • Afgelopen etmaal zijn er bijna 4.000 coronabesmettingen gemeld.
22:03
Eind van dit liveblog

Tot zover dit coronaliveblog van zaterdag 3 oktober. Zondag is er op onze website en in onze app een nieuw liveblog met het laatste Friese nieuws over het coronavirus.

19:41
Popjournalist Harry de Jong zou vanavond het podium op met een nieuwe voorstelling

Het moest een groot feest der herkenning worden. De theatertour De Duivel Ligt Altijd Op De Loer, waarin popjournalist Harry de Jong op het podium wordt bijgestaan door Willem de Vries en Ivo Poelsma. Zaterdagavond zou de try-out zijn in poppodium Iduna in Drachten, maar vanwege de maatregelen rondom het coronavirus gaat dat niet door.

17:19
Ook bij hockeyclub MHCL in Leeuwarden geen publiek bij wedstrijden zaterdag

Repo MHCL

14:43
70 nieuwe besmettingen in Fryslân

In Fryslân zijn er vandaag 70 nieuwe besmettingen vastgesteld. Vrijdag waren dat er nog 99. Ook werd er 1 nieuw sterfgeval gemeld. De meeste gevallen komen uit Leeuwarden, daar zijn het er 24. Schiermonnikoog en Vlieland zijn de enige gemeente in onze provincie waar geen nieuwe gevallen van het coronavirus zijn gevonden.

14:26
Afgelopen etmaal bijna 4000 coronabesmettingen gemeld

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 3972 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat is weer een dagrecord. Tussen donderdag en vrijdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 3831 meldingen van positieve tests gekregen. Dat getal werd zaterdag bijgesteld naar 3829. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 23.000 nieuwe besmettingen gemeld.

Het aantal sterfgevallen steeg met 21. Daaronder waren vijf overleden patiënten in de gemeente Vijfheerenlanden. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend waren negen sterfgevallen gemeld.

14:09
Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen 'stijgt gestaag door'

Het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis ligt, blijft stijgen. Op zaterdag behandelden ziekenhuizen 741 mensen vanwege besmetting met het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds eind mei, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Verpleegafdelingen behandelen momenteel 585 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er twaalf meer dan op vrijdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive care daalde licht, van 160 naar 156.

Afgelopen etmaal zijn zeven coronapatiënten overgebracht van een verpleegafdeling in de Randstad naar een ander deel van het land. Dat moet overbelasting van de ziekenhuizen voorkomen.

Anderhalve week geleden werd de spreiding van coronapatiënten hervat. Sindsdien zijn al meer dan honderd mensen verplaatst naar andere ziekenhuizen.

11:16
Vernielingen bij Vuurtorentrail

Een deel van het parcours van hardloopwedstrijd Vuurtorentrail op Ameland is vernield. Op zo'n 500 meter van de route zijn afzettingen en bordjes weggehaald. Wie dat heeft gedaan, is niet duidelijk, maar mogelijk heeft het te maken met de consternatie die afgelopen week ontstond toen de gemeente bekendmaakte dat de wedstrijd 'gewoon' doorging in coronatijd.

De organisatie van Vuurtorentrail wil de link met de ophef over het niet afgelasten van de wedstijd in coronatijd niet leggen.

11:01
Verplicht mondkapje in Elfstedenhal

Vanaf vandaag is het voor bezoekers van 13 jaar en ouder van de Elfstedenhal in Leeuwarden verplicht om een mondkapje te dragen. Dat heeft de schaatsbaan vrijdagavond bekendgemaakt.

Tijdens het sporten hoeft het mondkapje niet op, maar naast de baan wel. Mensen die hun mondkapje zijn vergeten, kunnen in de Elfstedenhal een kopen.

10:51
Longafdeling MCL in quarantaine

Het MCL in Leeuwarden plaatst zijn longafdeling één of twee weken in quarantaine omdat meerdere medewerkers besmet zijn met het coronavirus. "De laatste stand van zaken is dat vier medewerkers positief zijn getest op het coronavirus", zegt Frits Mostert, woordvoerder van het MCL.

De medewerkers en hun naasten zitten thuis in quarantaine. Alle patiënten op de afdeling zijn getest, maar daar kwamen geen nieuwe positieve tests uit. Toch is verpleegafdeling K, onderdeel van Longgeneeskunde, uit voorzorg in quarantaine geplaatst. Alle patiënten en medewerkers van de afdeling zijn daarover geïnformeerd.

9:55
Aantal coronabesmettingen op Ameland verdubbeld

GGD Fryslân heeft vier nieuwe coronabesmettingen vastgesteld op Ameland. Dat heeft burgemeester Leo Pieter Stoel zaterdagochtend bekendgemaakt. Het aantal coronabesmettingen op het Waddeneiland is daarmee verdubbeld: van 4 naar 8.

Burgemeester Stoel wenst de besmette personen veel beterschap toe. Hij wijst benadrukt echter het belang van het houden aan de coronamaatregelen. "Ik wil mensen met nadruk oproepen zich aan de regels te houden om verdere verspreiding op het eiland te voorkomen."

8:47
Ministerie: 125.000 meer coronatests per week beschikbaar

Vanaf komende week zijn wekelijks 395.000 coronatests beschikbaar, 125.000 meer dan de afgelopen week. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) . "De verwachting is dat we in oktober hiermee voldoen aan de vraag. Het ziet er goed uit."

Daarmee behoort het tekort aan testcapaciteit vanaf maandag nog niet tot het verleden, benadrukt hij. "Daarvoor is meer nodig, omdat de GGD's dat vele testen ook aan moeten kunnen. Maar we huren ook steeds meer onderzoekscapaciteit in." De komende weken werkt het ministerie aan verdere uitbreiding van het aantal beschikbare tests. Aan het einde van de maand moeten er dagelijks ongeveer 70.000 testen voorhanden zijn, aldus de woordvoerder.

Nederland kampt sinds een tijdje met een tekort aan testcapaciteit. Het is niet mogelijk om tests af te nemen bij iedereen die zich wil laten testen. De inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zei vrijdag dat "een sterkere regie" de tekorten kan verkleinen, zodat er meer ruimte is om mensen te testen. Nieuwe manieren om te testen kunnen daarbij hepen, maar die moeten wel zorgvuldig worden toegelaten.

7:50
RIVM: 'Tweede golf uit Spanje en Zuid-Frankrijk overgekomen naar Nederland'

De tweede coronagolf in Nederland is waarschijnlijk uit Spanje en Zuid-Frankrijk overgekomen naar Nederland. Dat zegt RIVM-directeur Jaap van Dissel in een interview tegen de NOS. Volgens hem is de tweede golf goed te vergelijken met de eerste golf.

De eerste golf in maart werd waarschijnlijk veroorzaakt door mensen die uit Noord-Italië en Oostenrijk terugkwamen van skivakantie, en na het carnaval in het zuiden van Nederland het virus over de rest van het land verspreidden. Bij de tweede golf gaat het voornamelijk om jongeren die het virus meebrachten, na een vakantie in Zuid-Frankrijk en Spanje en het daarna via feesten en studentenhuizen verder verspreidden.

Via de jongeren liepen ouderen het coronavirus ook op, waarna die het weer op hun werk doorgaven. En via familie is het uiteindelijk weer in verpleeghuizen terechtgekomen, concludeert het RIVM.

7:35
Na halfjaar maar 5 procent coronapatiënten klachtenvrij

Vrijwel alle coronapatiënten (95 procent) hebben een halfjaar na hun besmetting nog gezondheidsklachten. Meer dan de helft (55 procent) heeft zes of meer klachten en ruim 90 procent zegt nog hinder te ondervinden van meer dan één symptoom. Dat concluderen het Longfonds, kennis- en behandelcentrum Ciro en de Universiteiten Maastricht en Hasselt op basis van onderzoek onder ruim duizend coronapatiënten.

Kortademig

Het overgrote merendeel (86 procent) van de mensen die meewerkten aan het onderzoek geeft 165 dagen na de eerste symptomen aan nog steeds vermoeid te zijn. Bijna zes op de tien (59 procent) zijn nog kortademig, 36 procent heeft nog steeds last van druk op de borst en 35 procent heeft hoofdpijn. Opvallend is dat het percentage mensen dat aangeeft spierpijn te hebben (40 procent) licht is gestegen.

Veruit de meeste respondenten (94 procent) hebben niet in het ziekenhuis gelegen vanwege corona. Zij hadden 'milde klachten'. Het gaat om relatief jonge patiënten: de gemiddelde leeftijd is 48 jaar. Veruit de grootste groep (86 procent) zegt dat zijn gezondheid vóór de corona-infectie goed was. Zes op de tien (61 procent) hadden hiervoor geen onderliggende ziekte.

7:00
Welkom!

Goedemorgen en welkom bij dit liveblog van zaterdag 3 oktober. In dit liveblog houden we u op de hoogte van het laatste coronanieuws in Fryslân en de rest van het land. Hier kunt u het liveblog van vrijdag 2 oktober terugvinden.

Trefwoorden: 
liveblog coronavirus COVID-19
(Advertentie)
(Advertentie)