liveblog | 3 oktober 2020

Coronanieuws 3 oktober: Longafdeling MCL in quarantaine; 70 nieuwe besmettingen in Fryslân

In dit liveblog houden we u op de hoogte van het laatste coronanieuws in Fryslân en de rest van het land.
Laatst bijgewerkt: 4 oktober 2020, 09:30 uur
22:03

Eind van dit liveblog

Tot zover dit coronaliveblog van zaterdag 3 oktober. Zondag is er op onze website en in onze app een nieuw liveblog met het laatste Friese nieuws over het coronavirus.
19:41

Popjournalist Harry de Jong zou vanavond het podium op met een nieuwe voorstelling

Het moest een groot feest der herkenning worden. De theatertour De Duivel Ligt Altijd Op De Loer, waarin popjournalist Harry de Jong op het podium wordt bijgestaan door Willem de Vries en Ivo Poelsma. Zaterdagavond zou de try-out zijn in poppodium Iduna in Drachten, maar vanwege de maatregelen rondom het coronavirus gaat dat niet door.
17:19

Ook bij hockeyclub MHCL in Leeuwarden geen publiek bij wedstrijden zaterdag

Repo MHCL
14:43

70 nieuwe besmettingen in Fryslân

In Fryslân zijn er vandaag 70 nieuwe besmettingen vastgesteld. Vrijdag waren dat er nog 99. Ook werd er 1 nieuw sterfgeval gemeld. De meeste gevallen komen uit Leeuwarden, daar zijn het er 24. Schiermonnikoog en Vlieland zijn de enige gemeente in onze provincie waar geen nieuwe gevallen van het coronavirus zijn gevonden.
14:26

Afgelopen etmaal bijna 4000 coronabesmettingen gemeld

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 3972 nieuwe coronagevallen gemeld. Dat is weer een dagrecord. Tussen donderdag en vrijdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu 3831 meldingen van positieve tests gekregen. Dat getal werd zaterdag bijgesteld naar 3829. In de afgelopen zeven dagen zijn meer dan 23.000 nieuwe besmettingen gemeld.
Het aantal sterfgevallen steeg met 21. Daaronder waren vijf overleden patiënten in de gemeente Vijfheerenlanden. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend waren negen sterfgevallen gemeld.
14:09

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen 'stijgt gestaag door'

Het aantal coronapatiënten dat in een ziekenhuis ligt, blijft stijgen. Op zaterdag behandelden ziekenhuizen 741 mensen vanwege besmetting met het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds eind mei, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Verpleegafdelingen behandelen momenteel 585 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er twaalf meer dan op vrijdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive care daalde licht, van 160 naar 156.
Afgelopen etmaal zijn zeven coronapatiënten overgebracht van een verpleegafdeling in de Randstad naar een ander deel van het land. Dat moet overbelasting van de ziekenhuizen voorkomen.
Anderhalve week geleden werd de spreiding van coronapatiënten hervat. Sindsdien zijn al meer dan honderd mensen verplaatst naar andere ziekenhuizen.