VC Sneek met nieuwe trainer op prijzenjacht: "Heel anders dan de vorigen"

02 okt 2020 - 16:31

Gemotiveerd, altijd vrolijk en gewoon een hele aardige trainer. Dat zegt volleybalster Anlène van der Meer over de nieuwe trainer van VC Sneek: Jeffrey Scharbaai. Hij staat sinds deze zomer aan het roer bij de Friese eredivisieploeg en dat bevalt hem tot nu toe heel goed. "We zijn bij een mooie vereniging en we hebben een mooi team, dat hard werkt en graag wil. Dat ziet er goed uit. Het is hartstikke fijn om hier aan de slag te zijn."

Jeffrey Scharbaai over het komende seizoen:

Jeffrey Scharbaai

Scharbaai kwam deze zomer over van het vrouwenteam Team Eurosped, waar hij de laatste jaren assistent-trainer was. De Tukker kwam op voorspraak van Henriëtte ter Steege, die oorspronkelijk ook uit Twente komt, naar Fryslân. Zij nam in november het stokje over van Paul Oosterhof, die toen voor zijn maatschappelijke carrière koos. Ter Steege is nu de assistent van Scharbaai.

Motorisch leren

Een nieuwe trainer betekent ook nieuwe methodes. "De speelsters zullen ongetwijfeld zeggen dat ik anders train dan Henriëtte dat doet. Ik heb iets meer met motorisch leren. Dat probeer ik hier en daar toe te passen en dat is nog anders voor hen", zegt Scharbaai.

Speelster Jasmijn Akse siet vooral op een ander gebied een groot verschil. "Hij is heel enthousiast en heel gedreven ook. Wel op zijn eigen manier. Hij is heel anders dan de vorige trainers. Met Henriëtte en Paul was het wel wat strenger, wat directer en wat meer punctueel. Jeffrey is wat losser en wat opener", zegt Akse.

Dat is allemaal wat losser en bevalt haar goed. "Ik vind het heel fijn, want ik ben zelf ook wel een flierefluiter. Dat klikt heel goed. Met het assistentschap van Henriëtte erbij is de balans heel goed", zegt Akse.

Jasmijn Akse over haar nieuwe trainer en het nieuwe seizoen:

Jasmijn Akse

Zaterdag begint het seizoen van de Sneekers eindelijk. Dan staat in de Van der Kaaphal in Ede de halve finale van de Supercup op het programma. Sliedrecht Sport, dat de afgelopen jaren de ene na de andere prijs pakte, is dan de tegenstander. "Kans heb je altijd. Maar het is natuurlijk wel een verschil. Hier werken we hele dagen en trainen we praktisch 's avonds. Daar is het organisatorisch, als je praat over topsport anders voor elkaar. Spelers krijgen daar meer tijd om te volleyballen en hebben andere randvoorwaarden dan hier", zegt Scharbaai.

Druk

Volgens Anlène van der Meer kan dat echter ook een nadeel zijn voor Sliedrecht. "Sliedrecht kan nog iets van druk voelen en ik vind dat wij gewoon vrijuit kunnen spelen en ons best kunnen doen", zegt Van der Meer.

Hun best doen zal niet moeilijk zijn, want de motivatie is volgens Van der Meer groot. "We kunnen een prijs pakken. De eerste van het jaar. En daarnaast kunnen we laten zien dat we echt wel niveau kunnen halen als VC Sneek zijnde. Dus ik denk dat het een heel belangrijk weekend is. We moeten gewoon heel vrijuit blijven spelen en dan halen we hopelijk gewoon het juiste niveau", zegt ze.

Anlène van der Meer over haar nieuwe trainer en het nieuwe seizoen:

Arlène van der Meer

De speelsters zullen het de komende weken wel zonder publiek moeten doen. "Dat is natuurlijk wel balen, maar het geeft ons ook wel weer de mogelijkheid om sowieso nog drie weken in de competitie te kunnen spelen", zegt Van der Meer. Toch vindt ze het jammer dat de fans er niet zijn. "Kijk bijvoorbeeld naar de wedstrijd tegen Sliedrecht in 2019 in de play-offs, die wonnen we mede door het publiek dat achter ons stond. Dus het kan wel heel veel voordelen hebben."

"We moeten het nu zelf maar een beetje gaan creëren", zegt Akse. "Want anders is er geen lawaai in de hal, dus het moet gaan leven."

Doelstelling

Over de doelstelling voor het komende seizoen is het drietal het eens: de kampioenspoule. Daarvoor moeten ze dit jaar in de top vier eindigen, en niet zoals in de vorige jaren in de top zes. "Dat is wel een hele kluif denk ik, maar gezien het team zouden we daar in ieder geval bij in de buurt moeten kunnen komen. Dus dat is hard werken, maar we gaan het zien", zegt Scharbaai.

Verslaggever Lars de Leeuw was bij de training van VC Snits

(Advertentie)
(Advertentie)