Vijf Friese theaters krijgen ontheffing van coronamaatregels

02 okt 2020 - 14:52

Vijf Friese culturele instellingen hebben een ontheffing gekregen van de geldende coronamaatregels. Het gaat om De Harmonie yn Leeuwarden, De Lawei in Drachten, Het Posthuistheater in Heerenveen, Theater Sneek en De Koornbeurs in Franeker. Voor deze gebouwen geldt geen maximum 30 personen per ruimte.

Theater De Koornbeurs in Franeker - Foto: Omrop Fryslân, Jantine Weidenaar

Burgemeester Sybrand Buma zei afgelopen woensdag dat een aantal Friese culturele instellingen een vrijstelling zouden krijgen van de nieuwe coronamaatregels die het kabinet dinsdag afkondigde en zich niet hoefde te houden aan het maximum van 30 bezoekers.

De theaters in Leeuwarden, Drachten, Sneek, Franeker en ook in Heerenveen hebben volgens de Veiligheidsregio een hoge culturele waarde voor Fryslân en maken essentieel onderdeel uit van de Friese culturele infrastructuur. Alle vijf locaties hebben de afgelopen tijd bewezen dat ze zich goed aan de regels houden en werken met goedgekeurde protocollen die een veilig bezoek kunnen garanderen.

Andere theaters geen ontheffing

Andere concertzalen en theaters in de regio zullen zich moeten houden aan de geldende Rijksmaatregel dat zij alleen activiteiten mogen organiseren met een maximum van 30 bezoekers, exclusief personeel.

Wanneer de situatie verandert, kan de voorzitter van Veiligheidsregio Fryslân de ontheffing opnieuw bekijken. De vijf locaties kunnen dan toch nog gesloten worden of de voorzitter kan besluiten dat meer locaties in aanmerking komen voor de ontheffing.

(Advertentie)
(Advertentie)