Vogelaars dit weekend massaal op pad voor Europese telling

02 okt 2020 - 14:30

Als je regelmatig in het veld bent, was het je vast al opgevallen: trekvogels komen weer met duizenden tegelijkertijd naar onze provincie. Om een goed beeld te krijgen van de migratiestromen is dit weekend de jaarlijkse trekvogeltelling, de Euro Birdwatch. Dit jaar alweer voor de 25ste keer.

Jappie Seinstra en Henk Minkes met hun vogelspotmateriaal - Foto: Omrop Fryslan

De vogeltrek komt aan het begin van de herfst flink op gang. De vogels komen uit Scandinavië en zoeken een beter plekje in de koudere maanden. Daarbij komen ze in grote hoeveelheden naar onze provincie. De één om hier te blijven, de ander om door te vliegen naar een nog warmer plekje.

De trekvogeltelling wordt op 150 verschillende locaties in het land georganiseerd. En in tegenstelling tot de tuinvogeltelling wordt de telling nu voornamelijk gedaan door vogelwachten. Eén van deze vogelwachten is die van de Trynwâlden. Voorzitter Henk Minkes en natuurfotograaf Jappie Seinstra kijken vrijdag al even hoe het land erbij ligt.

Met de telescoop

De dauw ligt nog op de velden wanneer het tweetal vroeg in de ochtend uit de auto stapt. Normaliter zouden ze de telescopen opstellen in de vogelhut aan de Koaiwei, maar uitgerekend vandaag wordt daar het kanaal uitgebaggerd met groot materiaal. Vijfhonderd meter verderop is het wel rustig, en kan het vogelspotmateriaal uit de kofferbak worden gehaald: twee grote telescopen.

Fûgelaars dit wykein massaal op paad foar grutte Europeeske telling

Verslaggever Jantine Weidenaar in gesprek met de vogelaars

Terwijl in de verte vier reeën door de damp huppelen, turen de beide mannen met opperste concentratie door hun telescoop. Ze houden een roofvogel in de gaten, die eventjes verderop op een paaltje probeert droog te worden.

Door de mist is er vrijdag nog niet veel te zien. Maar de migratievogels zijn wel goed te horen: ganzen, vinken en ook kieviten moeten hier massaal zijn. "We horen nu constant grauwe ganzen, dat past goed bij het weer", grapt Seinstra. "Maar in de eendenkooi horen we ook het winterkoninkje en een stel vinken."

Oproep voor vogelwachten

Volgens Minkes is de telling van dit weekend zeer belangrijk, om een goed beeld te krijgen van de vogelstand en de migratiestromen. Hij vindt het daarom ook jammer dat er in Fryslân maar een paar vogelwachten meedoen. "Het zou heel leuk zijn als er meer wachten dit zouden willen doen", zegt hij. "Ik zou ze ook willen oproepen om mee te doen. Vooral in een tijd dat je niet bezig bent weidevogels te beschermen, dan heb je ook eens iets anders te doen."

En als je dan mazzel hebt kun je misschien "de krenten uit de pap" zien, zegt Seinstra. Want hij heeft nog wel een verlanglijstje voor zaterdag: "De slechtvalk en er zijn ook wel rode wouwen!"

Maar dan moet het weer wel beter zijn, want op vrijdag blijft het bij één roofvogel en een paar ganzen in de verte.

Henk en Jappie leggen uit wat voor apparatuur ze mee hebben

(Advertentie)
(Advertentie)