Coronanieuws van 2 oktober: Afgelopen dag 99 nieuwe besmettingen, hoogste tot nu toe

02 okt 2020 - 22:53
  • Vrijdag zijn er 99 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Fryslân, een nieuw dagrecord
  • Voor de derde week op rij is het aantal wekelijkse besmettingen meer dan verdubbeld (nu 513)
  • Op Bennema State en Abbingahiem zijn medewerkers en bewoners positief getest
  • Er liggen 5 coronapatiënten op de Friese IC's en 12 buiten de IC's
  • De Rede fan Fryslân is dit jaar vanwege het coronavirus digitaal
23:00
Eind van dit liveblog

Tot zover dit coronaliveblog van vrijdag 2 oktober. Zaterdag is er op onze website en in onze app in nieuw liveblog met het laatste Friese nieuws over het coronavirus.

20:33
Burgemeester Ineke van Gent wil niet alleen kop, maar ook kap
19:08
Soepelere regels bij kerken

Kerken moeten weer rekening houden met strengere coronamaatregelen, maar kerken lijken er nog aardig vanaf te komen. Waar in andere gebouwen maximaal 30 mensen tegelijk samen mogen komen, is dat in kerken nog 100.

Classisdominee Wim Beekman uit Koudum snapt wel dat anderen daar met jaloezie naar kijken, maar zegt ook nadrukkelijk dat er voorzichtig wordt gedaan. "Ik kan me best voorstellen dat andere organisaties er met jaloezie naar kijken. Ik kan alleen zeggen dat wij er blij mee zijn en dat we zorgvuldig blijven doen. Wij halen ook geen mensen bij elkaar als het niet verantwoord is. We hebben immers ook veel oudere kwetsbare mensen. Maar de kritiek van bijvoorbeeld theaters en bioscopen kan ik me voorstellen, want daar zullen ze het ongetwijfeld ook goed geregeld hebben."

De PKN-kerk van Sloten - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda
18:37
Coronabesmettingen in Bennema State en Abbingahiem

Op twee locaties van zorgcentrum Noorderbreedte zijn nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Het gaat om drie medewerkers en zes bewoners van Bennema State in Hurdegaryp en een medewerker en een bewoner van Abbingahiem in Leeuwarden.

Bennema State - Foto: Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
18:36
De Koornbeurs blij met coronavrijstelling

Bij theater De Koornbeurs in Franeker zijn ze maar wat blij dat ze een vrijstelling hebben gekregen. Net als een aantal andere culturele instellingen hoeven zij geen rekening te houden met het maximum van 30 personen in een ruimte.

Directeur Titia Huisman is er blij mee. "Het was hartstikke spannend, we wilden open blijven. Ook al zou het maar voor 30 personen zijn, dan zouden we ons programma anders inrichten. Dan zouden we maar iets moeten verzinnen om open te blijven en toch het contact te behouden met het publiek. Maar ik ben blij dat de programmering, zoals die er nu staat, wel door kan gaan."

18:35
Rede van Fryslân is digitaal vanwege corona

De Rede fan Fryslân is dit jaar online, dat maakte de provincie Fryslân bekend. Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit spreekt op 8 oktober de Friezen toe via een videoverbinding. De Rede fan Fryslân is ook bij Omrop Fryslân op televisie en online te volgen vanaf 15.30 uur.

Schouten zal over een week de Rede uitspreken, in Den Haag. In het Westcord WTC-Hotel in Leeuwarden is een kleine, coronaproof bijeenkomst. Daar is slechts een beperkt aantal genodigden bij.

17:02
Zo loopt het aantal coronabesmettingen in Fryslân op
Foto: Omrop Fryslân
16:55
Slijterij ziet meer losse drankverkoop

Door de coronacrisis drinken mensen gemiddeld wat meer en daarbij moet de horeca ook nog eens om 22.00 uur dicht zijn. De vraag is of het ook zo is dat er in winkels nu meer los verkocht wordt. Volgens Jelle Zijlstra van Drankenspeciaalzaak Jelle aan de Voorstreek in Leeuwarden is het dit jaar drukker dan vorig jaar. Hij schat zelf dat het wel oploopt tot zo'n 20 procent meer. Zijlstra denkt echter niet dat zijn klanten nu per se meer drinken dan anders, zo vertelt hij:

Verslaggever Wytse Vellinga bij de slijterij in Leeuwarden

Trefwoorden: 
liveblog coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)