De laatste dagen in een hospice: "Alle dagen een beetje emotie"

02 okt 2020 - 08:00

David Dijkstra heeft prostaatkanker en ligt nu sinds een paar weken in de hospice De Kime in Sneek. Voor hem en zijn familie is het de beste oplossing om zijn laatste dagen rustig en in een warm huis dor te brengen.

Hospice Fryslân 20 jier: Famylje Dijkstra

Dijkstra heeft al jaren prostaatkanker, maar het laatste jaar ging het snel achteruit. Hij had thuiszorg bij hem in huis en kwam uiteindelijk in de woonkamer te liggen. Voor zijn vrouw Suze werd de situatie ook steeds moeilijker. Zijn dochter Wytske vertelt: "Vooral in de nacht. Hij viel vaak, als hij naar de wc ging. De zorg 's nachts was niet goed genoeg. Mijn moeder van 84 jaar kon hem niet overeind helpen, als hij was gevallen."

Wytske heeft samen met haar zus een tijd geprobeerd voor hun vader te zorgen. Maar het lukte hen niet meer. "We hebben de afgelopen zomer een caravan gehuurd, zodat we dichtbij onze ouders waren. Maar we werden aan alle kanten belast."

"We konden dit niet volhouden"

De familie heeft uiteindelijk besloten om Dijkstra op de wachtlijst van De Kime in Sneek te zetten. Wytske: "We konden dit niet volhouden. We moeten iets regelen voor de toekomst." Dijkstra begrijpt dat ook: "Je kunt niet zeggen dat de kinderen hier alle dagen moeten komen. Dat lukt niet. En dat moet je ook niet vragen. Het kan niet anders."

Foto: Omrop Fryslân

Je moet heel veel respect hebben voor de mensen die dit allemaal doen.

David Dijkstra, gast in hospice De Kime

Daarna ging het ineens heel snel, zegt Wytske. "Alle vier plekken waren eerst bezet. Maar na twee dagen werden we gebeld, dat hij de volgende dag al komen." Vooral voor de vrouw van David Dijkstra was het moeilijk. Ze hadden niet veel tijd om aan het idee te wennen. Toch is iedereen tevreden met hoe de situatie nu is.

"Het is niet ons thuis, maar het is heel fijn."

Wytske: "In het hospice heerst echt een huiselijke sfeer. De vrijwilligers geven heel veel aandacht aan mijn vader. We kunnen ook altijd mee eten. Het is niet ons thuis, maar het is heel fijn." Dijkstra is ook blij: "Het loopt perfect, moet ik zeggen. Ze zijn allemaal ontzettend lief en goed. Je moet veel respect hebben voor de mensen die dit allemaal doen."

Confronterend vindt Dijkstra het wel. "Je zit erbij en je kijkt ernaar. Voor de rest kun je niets doen. Terwijl ik veel liever iets doe. Maar het is niet anders."

Foto: Omrop Fryslân

Zo nu en dan eens even de emoties kwijt raken, even goed huilen.

David Dijkstra, gast in hospice De Kime

Het laatste stuk

Maar hoe maak je jezelf als mens nu klaar voor het laatste stukje van het leven? "Zo nu en dan eens even de emoties kwijt raken, even goed huilen", zegt Dijkstra. "Op een bepaald moment ben je er wel mee aan de gang. Alle dagen wel wat. Sommige dagen gaat het goed of minder goed. Vandaag gaat het goed."

Eén ding is zeker, de humor zit er nog wel goed in bij Dijkstra: "Het is wel leuk dat jullie hier zijn", zegt hij tegen de ploeg van Omrop Fryslân bij de opnames. "Ik ben voor de eerste keer op televisie en het is ook de laatste keer. Daar kunnen we wel vanuit gaan."

Kijk hieronder naar een langer interview met Dijkstra in het hospice:

Bonus materiaal Dijkstra

Omrop Fryslân heeft een miniserie over hospice De Kime in Sneek gemaakt. Woensdag was de eerste aflevering. Daarin vertelt coördinator Berber Roelofsen dat er steeds meer behoefte is aan een hospice, nog meer dan vroeger. Maar toch is uitbreiden voor hen geen optie.

Donderdag vertelde vrijwilliger Gerrie Hendriks in de tweede aflevering over wat ze allemaal mee heeft gemaakt in de afgelopen twintig jaar.

Trefwoorden: 
Sneek hospice De Kime
(Advertentie)
(Advertentie)