Thomas von der Dunk: "Het wordt tijd voor neoliberale schuldbekentenis"

02 okt 2020 - 07:23

"Het wordt tijd voor een neoliberale schuldbekentenis." Dat stelde cultuurhistoricus dr. Thomas von der Dunk donderdag in zijn Slauerhofflezing. In het kerkje van Huizum was vanwege de coronamaateregelen maar plaats voor 30 mensen, maar het enthousiasme van de spreker was er niet minder om. Het valt Von der Dunk voornamelijk op dat het coronabeleid van het kabinet inconsistent is.

Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Verandert Corona de wereld definitief?. Dat was het devies van de lezing. Na een uitgebreide schets blijkt Von der Dunk pessimistisch. "Er liggen veel kansen om het tij te keren en fundamenteel andere keuzes te maken, toch verwacht ik niet dat het gaat gebeuren. Bij de bankencrisis hadden we ook zo'n kans: de graaicultuur met al z'n bonussen, zou definitief verdwijnen. Niks bleek minder waar."

"Nu horen we aan alle kanten dat het neoliberalisme ten einde is omdat zaken als de eigen verantwoordelijkheid in deze coronacrisis tekortschieten. Logisch dat er daarom meer centraal moet worden aangestuurd. Het zou de liberale politici echter sieren schuld te bekennen dat zij medeverantwoordelijk zijn voor de vermarkting en de afbraak van de zorg. Ik zie dat niet gebeuren."

Aanstaande zondag tussen 11.00 en 13.00 uur komt Von der Dunk hierover uitgebreid aan het woord in ons radioprogramma Buro de Vries.

Thomas von der Dunk

(Advertentie)
(Advertentie)