CBS: Friese bedrijven hebben minste coronasteun nodig

02 okt 2020 - 06:33

Van alle Nederlandse provincies hebben bedrijven in Fryslân tot nu toe de minste overheidssteun nodig gehad vanwege de coronacrisis. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft onderzocht hoeveel procent van de bedrijven steun heeft aangevraagd.

'Maar' 38 procent van de bedrijven in onze provincie heeft geld aangevraagd om de lonen te kunnen blijven betalen. Met deze steun kunnen werkgevers bij wie de omzet terugloopt door de coronacrisis hun kas aanvullen. Op die manier kan personeel dat door de maatregelen thuis zit doorbetaald worden.

Limburg

In alle andere provincies is het percentage van bedrijven dat steun nodig had hoger dan in Fryslân. In de provincie Limburg is de situatie het meest nijpend, daar heeft maar liefst 50 procent van de bedrijven steun nodig. Vooral bedrijven in de horeca, dienstverlening, cultuur, sport en recreatie hebben steun nodig. In sectoren als de landbouw, financiële dienstverlening en de bouw is de minste steun nodig geweest.

Steunregelingen duren voort

Het onderzoek van het CBS heeft betrekking op de eerste steunpakketten van de overheid, de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) of een uitstel van belastingbetaling. De zogenaamde NOW 1.0 kon via het UWV aangevraagd worden tot 1 juni. In Fryslân vroegen meer dan 4.400 bedrijven steun aan via deze regeling. Inmiddels hebben bedrijven ook al geld kunnen aanvragen uit de NOW 2.0 en heeft de overheid een derde pakket toegezegd.

(Advertentie)
(Advertentie)