Noardeast-Fryslân wordt regenbooggemeente: "Een historische dag"

01 okt 2020 - 22:57

De gemeenteraad van Noardeast-Fryslân heeft er donderdagavond mee ingestemd om regenbooggemeente te worden. Met dit besluit wil de gemeente toewerken naar een gemeenschap waarin alle inwoners zich veilig en vrij voelen om te zijn wie ze zijn.

Foto: S!N

De lokale partij S!N spreekt van een historische dag en steekt de vlag uit. Fractievoorzitter Rebecca Slijver: "Wat een prachtige dag! We zijn hier, samen met de regenboogwerkgroep, al jaren mee bezig." Eerder lukte het de werkgroep om elk jaar de regenboogvlag, die symbool staat voor de LHBTI+-gemeenschap, op Coming Out Day (11 oktober) aan het gemeentehuis van Noardeast-Fryslân te laten wapperen.

Ook Gryte Schaafstal van de Partij van de Arbeid was trots op de uitkomst van de stemming. Het CDA probeerde tijdens het gesprek over de regenbooggemeente nog een motie onder de aandacht te brengen, maar die werd na een vrij hard debat weggestemd.

Rebecca Slijver van S!N

Gryte Schaafstal van de PvdA

Foto: Omrop Fryslân, Ben de Jager

Lenie Lap en Tineke Admiraal spraken beiden in voorafgaand aan het debat en waren na afloop ook dolblij met de uitkomst.

Nu Noardeast-Fryslân een regenbooggemeente wordt, komt er meer ruimte voor beleid op het gebied van LHBTI+. Zo kan er een activiteitenprogramma voor dit en volgend jaar opgezet worden, met bijvoorbeeld gesprekken op scholen, bij bedrijven en met sportverenigingen, politie en GGD. Volgens S!N is dat hard nodig, omdat er nog veel discriminatie op basis van seksuele aard in de gemeente is.

Lenie Lap van de regenboogwerkgroep

(Advertentie)
(Advertentie)