Roken op stations verboden, sigaretten vanaf nu in neutrale verpakking

01 okt 2020 - 13:23

Het is 1 oktober en al sinds een paar jaar worden mensen met de actie Stoptober opgeroepen op te houden met roken. Tegelijkertijd zijn de rookpalen op stations weggehaald en zit rookwaar in een onaantrekkelijke verpakking. Zo moet het roken worden ontmoedigd.

Maatregels smoke

Alle kleur is uit de pakjes weggehaald en de naam van het merk staat er in typletter op. Verder staat er ook een waarschuwingstekst met een afschrikwekkende foto op, maar dat was al zo.

Overgangsfase

Niet alle pakjes hebben meteen al nieuwe verpakkingen. De winkels mogen eerst de oude voorraad opmaken. Jeffrey de Vries van de groothandel heeft tot nu toe nog maar één pakje binnengekregen. Er is sprake van een overgangsfase en hoe hard het gaat, hangt van de voorraad van de leveransier af.

"Verstokte rokers gaan door"

Van de effectiviteit van de nieuwe verpakking verwacht De Vries niet veel: "Echte rokers blijven toch wel roken." Datzelfde zegt ook Ulrik de Vries van de Spar in Franeker. Op korte termijn verandert er niet zoveel, denkt hij. "Verstokte rokers gaan wel door."

Verslaggever Gerrit de Boer sprak op straat met verstokte rokers

Ulrik de Vries fan de SPAR yn Frentsjer - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Begin volgend jaar komt er weer een prijsverhoging van het Rijk op sigaretten en shag. Ook dat zal de diehards niet afschrikken, denkt De Vries van de supermarkt in Franeker. Het is nu al duur. De factor hoge prijs geldt nu ook al.

Elke dag 75 beginnende jonge rokers

De invoering van de neutralere verpakkingen is onderdeel van het Nationaal Preventieakkoord. In Nederland beginnen elke dag 75 jongeren onder de 18 jaar met roken.

De nieuwe verpakking van sigaretten - Foto: ANP

Verslaggever Gerrit de Boer over de nieuwe sigaretten

Trefwoorden: 
roken sigaretten stations
(Advertentie)
(Advertentie)