Roodbaardpad: 200-jarige Prinsentuin Leeuwarden eert ontwerper van het park

01 okt 2020 - 10:59

De Prinsentuin in Leeuwarden bestaat tweehonderd jaar als stadspark en dat wordt gevierd. Er is al een expositie en er komen ook nog een boek en een universitaire promotie. Als eerbetoon aan de ontwerper heeft Lucas Pieters Roodbaard zijn eigen pad gekregen. De bordjes zijn woensdag al opgehangen.

200-jierrige Prinsetún eart parkarsjitekt Roodbaard

Het Roodbaardpad leidt wandelaars om de beroemde vijvers heen van de hellende Prinsentuin met de bolwerken en later de fontein en de treurwilg die als mooiste boom van Leeuwarden beoordeeld is. Met zijn stijl doorbrak Roodbaard in de 19e eeuw de stijve, strakke Franse tuinen met een wildere aanpak. De parkarchitect won met zijn ontwerp de prijs om het stadspark aan te leggen dat Willem I in 1820 aan de bevolking had geschonken.

Landschapsarchitect Els van der Laan en wethouder Hein de Haan openen het Roodbaardpad - Foto: Omrop Fryslân, Ronnie Porte

Roodbaard's huidige collega Els van der Laan denkt dat de ontwerper van landschapsparken met de naambordjes en al de aandacht, de eer krijgt die hij heeft verdient.

"Het is mooi dat zijn naam nu verbonden wordt aan de Prinsentuin", zegt ze bij de onthulling van de bordjes. "We willen het feestje nog een jaar voort laten duren. Zeker nu we hier in deze tijd niet met veel mensen kunnen staan, hopen we hier volgend jaar met een grote groep te zijn."

Herman Brood yn de Prinsetún - Foto: HCL

De Prinsentuin is voor veel Leeuwarders een plek met herinneringen. Zo waren er Sinterklaasintochten, stadsfeesten, de finish van de Elfstedentocht, concerten, bijvoorbeeld van Herman Brood met een tjokvol park, en het was het decor van de roman De Koperen Tuin van Simon Vestdijk. In historisch centrum HCL is dat allemaal te zien op een kleine uitstalling.

Foto: Omrop Fryslân, Ronnie Porte

Er komt volgend jaar nog een boek over de Prinsentuin uit en er worden rondleidingen gegeven door het park, dat nog altijd intensief wordt gebruikt als recreatieplek. De gemeente Leeuwarden had vanwege de coronaregels de toegang tot de Prinsentuin 's avonds verboden. Maar intussen is het park weer dag en nacht vrij toegankelijk, liet Leeuwarder wethouder Hein de Haan weten bij de opening van het Roodbaardpad.

De Prinsentuin in Leeuwarden - Foto: AS Media

Verslaggever Ronnie Porte praat met landschapsarchitect Els van der Laan en wethouder Hein de Haan

(Advertentie)
(Advertentie)