Gevelstenen tonen geschiedenis van Joure: nieuwe 18e-eeuwse steen ontdekt

01 okt 2020 - 07:59

Na Franeker krijgt ook Joure een boek over gevelstenen: Gevelstenen in de vlecke Joure, geschreven door oud-onderwijzer Piet Postma. Bijzonder is dat met de presentatie van het boek ook een 18e-eeuwse gevelsteen met het wapen van de bekende familie Vegelin van Claerbergen wordt aangeboden. Die steen dook op bij Historisch Centrum Franeker, waar Postma bestuurslid en medewerker is.

De in Franeker ontdekte gevelsteen met het familiewapen Vegelin van Claerbergen - Foto: Piet Postma

Van de steen die begin dit jaar in Franeker opdook, is verder niets bekend. De steen stond al ruim 20 jaar in een garage en kwam daarvoor bij de Stichting tot Behoud van het Franeker Stadsschoon vandaan. Maar het wapen op de steen is die van de adellijke familie Vegelin van Claerbergen, die lang op Heremastate in Joure woonde. Het was een geslacht van grietmannen en burgemeesters. Deskundigen waren enthousiast over de vondst van de steen. Er is nog overleg over een goede plek voor de gevelsteen, Postma hoopt dat daar snel meer duidelijkheid over komt.

Presentatie in Museum Joure

Op 1 november wordt het eerste exemplaar van het boek aangeboden aan het bestuur van Histoarysk Wurkferbân Skarsterlân in Museum Joure. Postma is een oud-Jouster en bracht eerder dit jaar al een boek uit over de gevelstenen in zijn huidige woonplaats Franeker.

Zo'n 140 stenen

Voor het boek heeft Postma zo'n 140 stenen bijeen verzameld. Dat zijn soms oude gevelstenen, maar er zitten ook veel modernere 'eerste stenen' tussen. Wandelend door het centrum kun je de ene na de andere leuke ontdekking doen, zo zegt Postma. Die vondsten vertellen veel over de geschiedenis van Joure.

Een gevelsteen met het wapen van Joure in Het Tolhuis - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

De meeste Jousters zullen deze gevelsteen wel kennen: het wapen van Joure op eetcafé Het Tolhuis aan de Appelwyk. Op het wapen een vleckekroon, met een gouden korenschoof en zes eikels. Nadat in 1614 de naastliggende Kolk was gegraven, moesten er ook een valbrug, tolhuis en een logement komen voor de schippers die op Joure voeren. Daarmee is Het Tolhuis ook het oudste café van Joure. Deze gevelsteen komt op de cover van het boek van Postma. Voor meer informatie kan men terecht bij ppostma53@gmail.com.

(Advertentie)
(Advertentie)