Coronanieuws van 1 oktober: Situatie in Fryslân zorgelijk; 91 nieuwe coronabesmettingen

01 okt 2020 - 22:51
  • Voor heel Nederland geldt vanaf nu een dringend advies om in de publieke ruimte een mondkapje te dragen;
  • Er zijn de afgelopen 24 uren 91 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Fryslân. Schiermonnikoog is de enige gemeente van Nederland die nog coronavrij is;
  • Bij 777 onderzochte schoolgebouwen in Nederland is de ventilatie onder de maat.
23:00
Eind van dit liveblog

Tot zover dit coronaliveblog van donderdag 1 oktober. Vrijdag is er op onze website en in onze app een nieuw liveblog met het laatste Friese nieuws over het coronavirus.

22:21
SV Marum - VV Kollum live op YouTube

De voetbalwedstrijd van VV Kollum tegen SV Marum wordt zaterdag live uitgezonden via het YouTube-kanaal van de Groninger club. Door de aangescherpte coronamaatregels mag er geen publiek bij het duel zijn. De club heeft nu de oplossing bedacht om het online uit te zenden. De link voor de wedstrijd is te vinden op de website en de Facebookpagina van de Groninger voetbalclub.

21:21
Zoutsloter Kerstmarkt opnieuw afgelast

De Zoutsloter Kerstmarkt in Harlingen gaat deze winter voor het derde jaar op rij niet door. Traditioneel wordt de kerstmarkt op de tweede zaterdag van december gehouden, maar vanwege de coronamaatregelen heeft de organisatie de editie van 2020 geannuleerd. De afgelopen twee jaar ging het evenement niet door vanwege voorspellingen van storm.

Elk jaar komen er zo'n 15.000 bezoekers naar de kerstmarkt om de Zoutsloot in Harlingen. "De veiligheid van de bezoekers, standhouders en de inwoners van Harlingen staat bij ons voorop. Zolang het coronavirus op de loer ligt en de richtlijnen niet kunnen worden versoepeld, kunnen wij deze veiligheid helaas niet garanderen. Het besluit hebben we in nauw overleg met de gemeente Harlingen genomen", laat de organisatie BENG Evenementen weten. De volgende editie staat voor zaterdag 11 december 2021 op de kalender.

20:15
Besmettingen in azc Drachten

In het asielzoekerscentrum in Drachten zijn een of meerdere personen besmet geraakt met het coronavirus. Dat heeft het COA bekendgemaakt. Het COA werkt samen met de GGD om verspreiding van het virus te voorkomen. De bewoners weten van de situatie en zijn opgeroepen om rustig te blijven en zich aan de richtlijnen van het RIVM te houden.

18:20
Jubileum Damclub Oudega gaat niet door

Damclub Oudega zou vrijdag zijn 50-jarig jubileum gevoerd, maar dat gaat vanwege corona niet door. De club heeft nog acht leden en de gemiddelde leeftijd is ongeveer 60 jaar. Volgens Linze Houwink van de club is het een aflopende zaak en zit een nieuw jubileum er niet meer in. De leden zullen spreken over hoe het nu verder moet, want het plezier is er ook wel een beetje vanaf met alle coronamaatregels.

De tafels moeten verder uit elkaar staan en er moet uitgeweken worden naar grotere locaties met goede ventilatie. Ook mogen er op dit moment geen toeschouwers bij zijn en kan de 'derde helft' niet meer doorgaan omdat de locaties om tien uur 's avonds moeten sluiten. "Dat is wel jammer natuurlijk. En er wordt ook steeds meer via internet gedaan. Dus, ja...", verzucht Houwink.

Linze Houwink van Damclub Oudega

17:37
Ja of nee tegen mondkapje?

Het is een dringend advies van premier Rutte: het dragen van mondkapjes op drukke plekken en in openbare ruimtes. Ook op middelbare scholen zou dat moeten, is donderdag bekendgemaakt. Omdat het geen verplichting is maar een advies, is de vraag hoeveel mensen met mondkapjes op eropuit gaan.

FIDEO: Mûlkapkes

16:37
Eerste medicijnen met antistoffen tegen het coronavirus

Bloedbank Sanquin heeft de eerste medicijnen klaarliggen die tijdelijk antistoffen moeten aanmaken tegen het coronavirus. Dat laat Sanquin weten aan Hart van Nederland. Het coronamedicijn is bedoeld voor mensen met een zwakke gezondheid. Het doel is om eind oktober te beginnen met het testen, maar de procedure moet nog worden besproken met het ministerie van Volksgezondheid.

De afgelopen maanden verzamelde Sanquin plasma van donoren die eerder besmet waren met het coronavirus. In dat plasma zitten antifstoffen die je tijdelijk immuun kunnen maken voor het virus.

16:30
Van 'waakzaam' naar 'zorgelijk'

De coronasituatie gaat in de veiligheidsregio Fryslân van 'waakzaam' naar 'zorgelijk', omdat het aantal besmettingen in Fryslân de laatste dagen sterk oploopt. Zorgelijk is het op één na zwaarste risiconiveau. Ook de veiligheidsregio's van Groningen en Flevoland zitten op dat niveau.

Regio's in de Randstad zitten ondertussen in de zwaarste categorie, in 'ernstig'. Dat Fryslân naar de categorie zorgelijk gaat, betekent niet meteen dat er extra maatregels worden genomen. Er zijn landelijk al maatregels genomen, zoals de verplichte sluiting om tien uur 's avonds in de horeca. Veiligheidsregio's hebben wel de bevoegdheid om extra maatregels te nemen, als ze dat noodzakelijk vinden.

16:13
Coronavragenuurtje met Sybrand Buma

Sybrand Buma, voorzitter van Veiligheidsregio Fryslân, was van 16.00 tot 17.00 uur te gast in de radiostudio bij Weistra op Wei om vragen van luisteraars te beantwoorden over het mondkapjesadvies en andere zaken rond het coronavirus.

Kijk hieronder naar een compilatie:

Q&A Buma, fragen en antwurden

16:00
Fossielvrij weekend komt met aangepast programma

De organisatie van het fossielvrije weekend, volgende week, past het programma nog aan vanwege het coronavirus. Alle fysieke evenementen gaan niet door. Als alternatief is er volgende week vrijdag het Grote Online Fossielvrije Livestream Event, met onder andere een talkshow, lezingen en interviews over fossielvrij leven, reizen en werken. De organisatie zegt dat het doel van het fossielvrije weekend wel blijft staan: één miljoen fossielvrije kilometers maken doordat mensen fossielvrij reizen of thuiswerken.

Trefwoorden: 
liveblog coronafirus
(Advertentie)
(Advertentie)