Wethouder Friso Douwstra: "Leeuwarden moet volwaardig eindstation van Lelylijn worden"

01 okt 2020 - 06:00

Naast Groningen moet ook Leeuwarden een volwaardig eindstation worden van de Lelylijn. De gemeente Leeuwarden wil dat de Friese hoofdstad een vlugge, overstapsvrije treinverbinding krijgt met Amsterdam over het Lelyspoor. Wethouder Friso Douwstra deelde die ambitie woensdagavond met de Leeuwarder gemeenteraad.

Informatieve vergadering over de Lelylijn in het Leeuwarder stadhuis - Foto: Omrop Fryslân

Raadslid Otto van der Galiën van LIJST058 is bang dat zonder acties vanuit de Friese hoofdstad Leeuwarden in de toekomst letterlijk aan een zijspoor komt te liggen en vroeg wethouder Douwstra om opheldering. Volgens Douwstra kan er geen sprake zijn van een zijspoor.

Sterker nog, een speciaal aan te leggen spoorbocht bij Heerenveen moet er voor zorgen dat Leeuwarders in de toekomst snel kunnen doorreizen naar het Westen zonder te stoppen in Heerenveen. De gemeente Heerenveen heeft Leeuwarden zelfs al toegezegd planologisch te willen meewerken aan de aanleg van een speciale spoorbocht, om de trein uit Leeuwarden zonder de verplichte overstap toegang te geven tot de Lelylijn.

Foto: Omrop Fryslân

Leeuwarden is al druk aan het lobbyen om de Friese hoofdstad in alle Lelystad-plannen te krijgen. Dat is nodig ook, want in de meeste Lelystad-rapporten tot nu toe komt Leeuwarden nauwelijks voor. Als het aan wethouder Douwstra ligt verandert dat snel: "De Lelylijn krijgt twee eindstations: Groningen én Leeuwarden." Hij wijst erop dat een Lelylijn-eindstation in Leeuwarden in het belang van het hele noorden van Fryslân is. "Het is ook in het belang van Harlingen, Waadhoeke en Tytsjerksteradiel."

Door Leeuwarden een volwaardige aftakking te geven, kan heel Fryslân van de Lelylijn profiteren en niet alleen het zuidoosten met nieuwe treinstations in Drachten en Heerenveen. Douwstra heeft de Leeuwarder ambities al besproken met het provinciaal bestuur en ook met de gemeenten Smallingerland en Heerenveen. Die steunen volgens hem de Leeuwarder ambities van harte.

Wethouder Friso Douwstra van Leeuwarden over de Lelylijn

Trefwoorden: 
Friso Douwstra Lelylijn
(Advertentie)
(Advertentie)