Drie scholen krijgen lof voor goed Fries onderwijs

Burgeractiegroep Sis Tsiis steekt drie scholen in Heerenveen een 'veer in de broek' voor hun inzet voor goed Fries onderwijs. Het gaat om de basisscholen De Buitenkans en CBS de Hoeksteen en het Nordwin College (vmbo) in Heerenveen.
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Dat gebeurde op de eerste dag van de Kinderboekenweek. Kinderen van deze scholen hebben een speciale kinderboekenweek-etalage geopend in de boekhandel van Heerenveen. De scholen krijgen een oorkonde en een pakket met Friese boeken, die ze zelf konden uitzoeken. Het initiatief is bedoeld om meer aandacht voor Fries onderwijs te vragen.

Bewust maken

De actiegroep neemt ook meteen op straat een enquête af om te onderzoeken hoe het zit met Fries op scholen. "We vragen mensen wat ze willen weten over het vak Frysk op de school van hun kinderen En vaak weten ze niet precies hoe het zit", zegt Piter Dykstra van de actiegroep. "We willen mensen er bewust van maken. En als ze er maar een beetje van weten, dan kunnen ze bijvoorbeeld op school navragen waarom het Fries als vak gegeven wordt."
De gegevens fan de enquête worden verzameld op de website fan Sis Tsiis.
Piter Dykstra van Sis Tsiis
© Omrop Fryslân, Willem de Vries
Schrijver Geart Tigchelaar overhandigde de kinderen van de school een oorkonde en het pakket Friese boeken. Hij is zelf opgegroeid in Damwâld en had wel Fries op school. "Op de havo heb ik Fries examen gedaan."
"Enkele leerlingen in de eerste klas krijgen Friese les op het Nordwin, sommigen hebben het al op de basisschool gehad. Kinderen van de buitendorpen praten vaak Fries", zegt Jellie Balker van het Nordwin College
Geart Tigchelaar, de kinderen met de prijs en docent Jellie Bakker
De Kinderboekenweek wordt dit jaar van 30 september tot en met 11 oktober gehouden.