KNSB wil extra nationale wedstrijden organiseren nu schaatsbubbel er niet komt

30 sep 2020 - 19:17

Dit jaar worden er geen wereldbekerwedstrijden gereden in het Heerenveense Thialf. Het internationale bond ISU heeft de laatste tijd onderzocht of er een zogeheten schaatsbubbel kan komen in Heerenveen, maar woensdag is besloten dat dit niet doorgaat. De nationale schaatsbond KNSB zal de komende tijd kijken of er in november en december extra schaatswedstrijden georganiseerd kunnen worden in plaats van dat er geschaatst wordt voor de wereldbekers.

Foto: Omrop Fryslân

De schaatsbubbel komt er dit jaar niet meer vanwege de opleving van het coronavirus. Dat brengt te veel onzekerheid, waardoor ISU met het besluit kwam om het niet door te laten gaan. In andere belangrijke schaatslanden bestonden bovendien ook twijfels, zo laat de bond weten. Sommige landen wilden niet meedoen wanneer er wel sprake was van de schaatsbubbel waarin de wereldbekers georganiseerd konden worden. Daarom besloot de ISU zich nu in te zetten voor een schaatsbubbel die er dan begin volgend jaar moet komen.

Alternatief voor wereldbekers

De schaatsagenda voor 2020 is nu nog grotendeels leeg. De vier wereldbekers worden definitief niet gehouden, waardoor alleen het wereldbekerkwalificatietoernooi van volgende maand en het NK afstanden van eind december nog op de planning staan. Het nationale schaatsbond KNSB zal de komende tijd gaan kijken naar een alternatief voor de wereldbekerwedstrijden, maar dan op nationaal niveau. De bond wil proberen om in november en december een aantal topwedstrijden te organiseren.

Woordvoerder Carl Mureau van de KNSB laat weten dat het wereldbekerkwalificatietoernooi over een maand in ieder geval wel doorgaat, ondanks dat er geen wereldbekertickets te verdienen zijn.

Shorttrack

Daarnaast heeft de ISU woensdag bekend gemaakt dat ook de wereldbekers shorttrack in december niet doorgaan. Er waren nog twee gepland, in Seoel en Peking, maar die zijn afgelast. Eerder al waren de eerste twee wereldbekers in Canada van de kalender gehaald. Dat betekent dat de shorttrackers dit jaar geen internationale wedstrijden in het vooruitzicht zullen hebben.

(Advertentie)
(Advertentie)