Waar komt de Friese vlag vandaan?

30 sep 2020 - 16:32

De Friese vlag is voor veel Friezen een belangrijk symbool. Omrop Fryslân roept Friezen buiten Fryslân nu op om foto's met een Friese vlag op de online kaart te zetten. Met als doel: een eigen emoji van de Friese vlag op de smartphone te krijgen.

Maar wat is nu eigenlijk de geschiedenis van de Friese vlag? Historicus en medewerker van de Fryske Akademy Oebele Vries vertelt daarover in het radioprogramma De Middei fan Fryslân:

Oebele Vries

"De paradox is dat het terug gaat op hele oude voorbeelden, maar de vlag officieel nog betrekkelijk jong is", aldus Vries. De officiële Friese vlag is namelijk door de provincie pas vastgesteld in 1957, maar de schuine banen en rode pompeblêden worden al veel langer gebruikt. Vries vertelt dat ze sinds de tweede helft van de negentiende eeuw als vlag worden bruikt, maar ver daarvoor al op vaandels en wapens waren te zien.

Het geromantiseerde verhaal van de oorsprong van de ponpeblêden is die van Koning Friso, die in de derde eeuw vanuit India naar Fryslân kwam om zich daar te vestigen. "Hij zag de sloot vol liggen met de rode pompeblêden, die hem aan de Indische lotus deden denken, en zo zou dat ons nationale symbool zijn geworden", vertelt Vries. Het is echter waarschijnlijker dat de zeven banen en ook de zeven pompeblêden verwijzen naar de zeven Friese zeelanden van de middeleeuwen. Daarbij is het ook een bijzonder en heilig getal, omdat zeven het getal van de volheid is.

Als dat het geval is, dan zou de vlag niet helemaal meer kloppen. "Ons Fryslân, onze procinvie van nu, bevat maar twee van die zeven zeelanden. Eigenlijk pretenderen we heel het gebied van de Friese zeelanden te vertegenwoordigen. Dat is een gebied van Alkmaar tot Cuxhaven in Duitsland!" vertelt Vries. Je zou dus kunnen zeggen dat de huidige Friese vlag is net iets té enthousiast.

Foto: Omrop Fryslân

Meedoen aan Operaasje Fryske Flagge? Stuur je foto in via de Operaasje Fryske Flagge-site. Daar zijn ook verhalen van Friezen buiten Fryslân die al hebben meegedaan te vinden. Elke week bellen we in ons radioprogramma De middei fan Fryslân met zo'n Fries om utens.

Al 150 inzendingen zijn op de kaart geplaatst.

(Advertentie)
(Advertentie)