Coronanieuws 30 september: Buma wil duidelijkheid over landelijk mondkapjesadvies

30 sep 2020 - 23:11
  • Voor heel Nederland geldt vanaf nu een dringend advies om in de publieke ruimte een mondkapje te dragen;
  • Er zijn de afgelopen 24 uren 94 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Fryslân. Schiermonnikoog is de enige gemeente van Nederland die nog coronavrij is;
  • Café Harry's Bar in Appelscha is gesloten omdat de eigenaar zich niet hield aan de coronamaatregels;
  • Mondkapjes worden voorlopig niet verplicht gesteld op universiteiten en hogescholen.
23:00
Eind van dit liveblog

Tot zover dit coronaliveblog van woensdag 30 september. Donderdag is er op onze website en in onze app een nieuw liveblog met het laatste Friese nieuws over het coronavirus.

22:57
Sneker mondkapjesfabrikant klaar voor tweede golf

Sneker textielbedrijf en mondkapjesfabrikant Lampe is klaar voor de tweede coronagolf. Volgens eigenaar Quintus Lampe is een belangrijke en nagelnieuwe mondkapjesmachcine nu klaar. Over twee weken kan er worden opgeschaald naar de productie van zo'n miljoen mondkapjes per maand.

Het bedrijf maakte eerst alleen filters en andere textielproducten, maar heeft in deze coronacrisis de samenwerking opgezocht met twee andere bedrijven. Intussen is Lampe een belangrijke leverancier geworden van vooral de gecertificeerde mondkapjes. "Onze focus is puur de zorg, nog steeds verpleeghuizen, ziekenhuizen, de eerste lijnzorg, om die producten te leveren. Dat zijn de gecertificeerde medische maskers. Uiteraard kijken we ook naar de niet-medische. Ja, mijn handen jeuken, ik heb de materialen. Maar goed, je kunt niet alles."

Foto: Omrop Fryslân, Willem de Vries
22:28
"Horeca moet zelf beslissen over opvolgen mondkapjesadvies"

Alle horecaondernemers moeten zelf beslissen of ze het nieuwe mondkapjesavies van het kabinet willen opvolgen. Dat laat brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. De organisatie zegt dat de volksgezondheid altijd op nummer 1 staat bij horecaondernemers. De KHN vindt wel dat de overheid moet "onderbouwen waarom mondkapjes nodig zijn en wat dit qua veiligheid oplevert", vooral wanneer er besloten wordt de mondkapjes verplicht te stellen. De KHN vindt dat er dan meer vrijheden moeten komen voor de horeca. "Zoals België en Duitsland waar bijvoorbeeld 10 personen of meer aan tafel zijn toegestaan."

21:37
Eerste wedstrijd Foekje Dillema Bokaal uitgesteld

De eerste hardloopwedstrijd om de Foekje Dillema Bokaal op het nieuwe parcours bij Meckama State in Kollum is vanwege de aangescherpte coronamaatregelen voorlopig uitgesteld tot 27 maart volgend jaar. De wedstrijd zou donderdag 22 oktober worden gehouden.

21:01
Leerlingen Montessori High School thuis vanwege corona

Alle Havo 4-leerlingen van de Montessori High School Piter Jelles in Leeuwarden moeten de rest van de week thuis online lessen volgen. Een van de leerlingen is positief getest op corona. De andere klassen hebben gewoon les op school.

De school heeft met de GGD overlegd en er is een bron- en contactonderzoek opgestart. Maandag 5 oktober zijn de leerlingen die geen klachten hebben weer welkom op school.

19:52
"Reguliere zorg kan in de knel komen door corona"

De Noordelijke ziekenhuizen melden dat het opschalen van de coronazorg ten koste kan gaan van de reguliere zorg. Bij een ziekenhuis in Groningen zijn tientallen operaties afgezegd, vanwege ziekte onder het personeel. Volgens een woordvoerder van de organisatie die de zorg coördineert, bereiden ze zich voor op het afschalen van de reguliere zorg. Voor Fryslân heeft dat voorlopig geen gevolgen.

19:30
Buma wil duidelijkheid over landelijk mondkapjesadvies

Burgemeester en voorzitter Sybrand Buma van Veiligheidsrego Fryslân wil duidelijkheid over het dringende advies van het kabinet om in heel Nederland mondkapjes te dragen in de openbare ruimte. Het besluit voor de landelijke richtlijn viel woensdag op aandringen van partijen in de Tweede kamer. Buma zet er nog veel vraagtekens bij. "Wat is nou precies de bedoeling, waar wel en waar niet? En wat is ook de rol voor de Veiligheidsregio hierin?", vraagt hij zich af.

Het besluit van het kabinet om de regeling per direct te laten ingaan, kwam als een verrassing voor Buma. "Voor mij is dit nieuw omdat ik afgelopen maandag van het kabinet heb gehoord, en van Jaap van Dissel van het RIVM, dat een mondkapjesplicht juist niet zou moeten. De druk van de Kamer zegt nu dat het wel moet. Ik wil graag weten wat we moeten doen om het zo veilig mogelijk te maken en wat daarin past. Als dat mondkapjes zijn, prima, maar dan moet ik weten hoe. Zodat de Friezen ook uitgelegd kunnen krijgen wat de gedachte hier is."

Reaksje Buma Fryske teäters en corona

Sybrand Buma, burgemeester en voorzitter van Veiligheidsrego Fryslân

18:04
Schaatsbubbel Thialf van de baan

Dit jaar worden er geen wereldbekerwedstrijden geschaatst in Thialf in Heerenveen. De internationale bond ISU heeft de laatste tijd onderzocht of er een zogeheten schaatsbubbel kon komen in Heerenveen, maar woensdag werd besloten dat het niet doorgaat. Er is te veel onzekerheid vanwege het coronavirus. De nationale schaatsbond KNSB gaat bekijken of er in november en december extra schaatswedstrijden georganiseerd kunnen worden in plaats van dat er geschaatst wordt voor de wereldbekers.

17:55
Huisartsen voorbereid op nieuwe coronapiek

In de piek van de corona-uitbraak, maar ook in de periode daarna, voelden huisartsen zich niet in staat om al hun patiënten goed te helpen. Dat blijkt uit onderzoek onder 1.600 huisartsen. Ze geven aan dat ze zich zorgen maken over de gevolgen die dit heeft voor ouderen en kwetsbare patiënten. Volgens de Friese Huisartsenvereniging zijn dokters deze periode goed voorbereid op corona.

"Vooral in het begin, zo half maart, begin april, moesten we natuurlijk op een ander manier werken, en moesten we snel schakelen, maar we waren wel in staat om mensen goed te helpen. Maar wel anders dan voor corona", zegt Karin Groeneveld van de Friese Huisartsenvereniging.

Karin Groeneveld

16:48
Medewerkers Leeuwarder sportschool dragen mondkapjes

Hebben mondkapjes nut of niet? Niet iedereen is het daar over eens, maar bij sportschool Healthclub aan het Zaailand in Leeuwarden zullen medewerkers vanaf morgen allemaal mondkapjes dragen. "We willen de mensen laten sporten in een veilige omgeving en kiezen ervoor het personeel een mondkapje te laten dragen", zegt .... van de Healthclub. "Baat het niet, dan schaadt het niet."

Naast al die bestaande coronamaatregels, zoals een speciale looproute en ontsmettingsmiddelen voor de sporters, wordt ook de capaciteit beperkt en zal er geen 1 op 1 begeleiding meer worden gegeven.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
Trefwoorden: 
liveblog coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)