"Waarom staan er geen vrouwen in de geschiedenisboeken?"

29 sep 2020 - 21:02

"Waarom staan er eigenlijk geen vrouwen in ons lesboek?" Die vraag kreeg geschiedenisdocent Richard Zuiderveld uit Leeuwarden vorig jaar van zijn leerlingen op het Carmel College in Emmen. Het zette hem aan het denken. En dat niet alleen: hij besloot zelf een boek te schrijven over historische vrouwen voor de Kinderboekenweek. Getiteld: Powervrouwen.

Marie Marvingt - Foto: Wikimedia Commons

Meester Zuiderveld wist niet goed wat hij op de vraag van zijn leerlingen moest antwoorden. "Het was een hele goede vraag, want ik kon eigenlijk geen goed antwoord geven. Ik weet niet meer precies wat ik heb gezegd, maar ik kwam thuis en was niet tevreden met mijn antwoord. Toen bedacht ik me dat ik me in de zomervakantie wat meer wilde verdiepen in de vrouwen in de geschiedenis."

Traditionele rolmodellen

Veel geschiedenisboeken blijven toch nog hangen in de traditionele ideeën over de rollen van mannen en vrouwen, zegt Zuiderveld. "De lesboeken geschiedenis zijn heel erg op de basisstof gericht over de grote lijn van de geschiedenis, daar spelen mannen vanuit de oude ideeën een grotere rol in. Maar voor een aantal meiden was het een gemis: waarom zien we zo weinig vrouwen in de les terugkomen? Daar wilde ik wat aan veranderen. Ik dacht: ik ga een nieuw boek maken, met alleen vrouwen in de hoofdrol. Ik heb 35 vrouwen uitgezocht van wie ik dacht: zij hebben een interessant verhaal."

Van operazanger tot gevechtsvlieger

Hij kan wel een paar voorbeelden opnoemen. "Sommige vrouwen kent iedereen wel, zoals Cleopatra of Elizabeth I. Maar anderen ken je helemaal niet. Bijvoorbeeld Julie d'Aubigny, zij was een Franse, biseksuele operazangeres die fantastische avonturen beleefde. Van schermwedstrijden tot kroeggevechten, ze was een hele bijzondere vrouw. Ik was ook onder de indruk van Marie Marvingt, toevallig ook een Franse. Zij was de eerste vrouwelijke gevechtspilote die in de Eerste Wereldoorlog meevocht aan de Franse kant.

Een lesboek is het echter niet geworden. "Het is echt een kinderboek. Zodat het ook leuk is om de historische verhalen te lezen. Het boek komt dinsdag uit en woensdag ligt het in de winkel. Ik ben benieuwd hoe de meiden uit de klas reageren."

Skiednisdosint Richard Zuiderveld

Trefwoorden: 
vrouwen geschiedenis lesboek
(Advertentie)
(Advertentie)