Al 150 Friese vlaggen in 34 landen voor Operaasje Fryske Flagge

29 sep 2020 - 17:22

Het startschot van een grote internationale operatie klonk afgelopen zomer: zorgen dat de Friese vlag een emoji krijgt, zodat die straks gebruikt kan worden op sociale media zoals WhatsApp en Facebook. De online redactie van Omrop Fryslân deed een oproep aan Friezen om utens om een foto met een Friese vlag in te sturen. Intussen hebben al meer dan 150 Friezen die buiten Fryslân wonen daar op gereageerd.

Foto: Omrop Fryslân

Het doel van de operatie is simpel: foto's en verhalen verzamelen van Friezen uit de hele wereld, natuurlijk met een Friese vlag in de handen. "Het mooiste zou zijn dat we uit alle landen van de wereld, dat zijn er zo'n 200, een foto van een Friese vlag krijgen. Het laat zien hoe internationaal onze Friese vlag is", zegt Ronald van der Pol, redacteur online. Het ultieme doel is natuurlijk dat er een Friese vlag-emoji komt.

Eén keer per maand duikt Omrop Fryslân ook in de achtergrond van de vlag, zoals het ontstaan ervan. Zo werd er al onderzoek gedaan naar de kenmerken van een echt goede Friese vlag. Die heeft drie witte banen en zeven pompeblêden (bladeren van een waterlelie) met hun ronde vormen, die dus niet op kleine harten mogen lijken. Dat komt nogal precies, vertelde vlaggendeskundige Eesger Toering in het radioprogramma De Middei fan Fryslân.

Intussen zijn er op de kaart van Operaasje Fryske Flagge meer dan 150 foto's te zien van Friezen uit 34 verschillende landen. "Dat is al heel goed, maar daar kan nog meer bij", zegt Van der Pol.

Eén keer per week wordt er in De Middei fan Fryslân live op radio gebeld met één van de inzenders. "En elke keer blijkt weer dat de band met de pompeblêden en het heitelân (het Friese vaderland) nog steeds heel sterk is, hoelang ze vaak ook al uit Fryslân zijn vertrokken."

Enkele Friezen in het buitenland die al hebben meegedaan:

Het krijgen van zo'n nieuwe emoji is nog een heel traject. Er moet een schriftelijke aanvraag ingediend worden bij een internationale commissie en er moet aan nogal wat voorwaarden worden voldaan. Deze commissie bepaalt één keer per jaar welke nieuwe emoji's worden toegelaten.

Meedoen aan Operaasje Fryske Flagge? Stuur je foto in via de Operaasje Fryske Flagge-site. Daar zijn ook verhalen van Friezen buiten Fryslân die al hebben meegedaan te vinden. Elke week bellen we in ons radioprogramma De middei fan Fryslân met zo'n Fries om utens.

Al 150 inzendingen zijn op de kaart geplaatst.

(Advertentie)
(Advertentie)