Coronanieuws 29 september: Afgelopen 24 uur 69 nieuwe coronabesmettingen in Fryslân

30 sep 2020 - 08:31
23:01
Einde van dit livelog: woensdag weer een nieuwe dag

Tot zover dit coronaliveblog van dinsdag 29 september. Woensdag een nieuwe dag, met een nieuw liveblog omtrent al het coronanieuws uit onze provincie, dat te volgen is via onze website en app.

21:52
Survento Fanfare Festival Surhuisterveen van de baan

Het Survento Fanfare Festival in Surhuisterveen is geschrapt. Het festival stond voor 14 november op de planning en zou in zalencentrum De Lantearne georganiseerd worden. "De beslissing is met pijn in het hart genomen. Het bestuur hoopte lange tijd dat het festival in aangepaste vorm zou kunnen plaatsvinden," liet het bestuur weten. De organisatie was in gesprek met de gemeente Achtkarspelen.

"Door de strengere maatregelen zullen de deelnemende orkesten zich niet goed kunnen voorbereiden op hun deelname aan het festival. Gezien de huidige ontwikkelingen is het nog volstrekt onduidelijk of de genomen maatregelen binnen de komende zes weken versoepeld zullen worden en het is maar de vraag of de dan geldende maatregelen genoeg openingen bieden voor het organiseren van het festival," schrijft de organisatie.

Foto: Survento Fanfare Festival
21:05
Tresoar handhaaft strengere toegangsregels

Fries historisch en letterkundig centrum Tresoar heeft besloten voorlopig minder bezoekers toe te laten in het gebouw aan het Oldehoofdsterkerkhof in Leeuwarden.

In navolging van de aangescherpte maatregelen tegen het COVID-19 virus hebben ze moeten besluiten om voorlopig minder bezoekers toe te laten in het gebouw. Studenten en onderzoekers moeten reserveren. Voor de tentoonstellingen in Tresoar is reserveren niet nodig. De tentoonstelling 'Frysk Libben Erfgoed' in Obe heeft Tresoar direct moeten sluiten. Ook de publieksactiviteiten tot 25 oktober 2020 gaan niet door.

Tresoar neemt later nog een besluit over de activiteiten die na 25 oktober op de planning staan.

19:14
Fryslân past zich aan: handen schudden is al niet meer normaal

Als één ding deze dagen duidelijk is geworden, dan is het wel dat we nog niet van het coronavirus af zijn. En dus ook niet van de maatregelen om besmetting tegen te gaan. Maar wat doet dit met het gemoed van mensen? Vera Veerman is directeur van Synaeda, een instelling voor specialistische geestelijke gezondheidszorg. Zij zegt dat het heel verschillend is: "Mensen zijn zich er wel van bewust dat we nog niet van het coronavirus af zijn. In Fryslân krijgen we er ook steeds meer mee te maken. Eerst was het echt schrikken en had het impact, maar eigenlijk slijt er ook al redelijk snel nieuw gedrag in. Elkaar een hand geven is bijvoorbeeld al echt niet meer normaal. Dus zulke gedragingen daar wennen we ook wel weer aan. Tot op zekere hoogte lukt het ons ook. Natuurlijk verslapt het ook, in de zomervakantie waren we meer vrij. Maar daarom is het des te belangrijk om er nu weer wat meer bewust van te worden."

Het lukt wél om digitaal een band op te bouwen met patiënten

Het heeft volgens haar wel grote gevolgen. "We hebben ook een locatie in Dokkum, daar zeiden bijvoorbeeld mensen sneller een behandeling af. Er is heel lang het idee geweest in de geestelijke gezondheidszorg als behandelaar, psychiater of psycholoog dat het moeilijk zou zijn om een band op te bouwen met een patiënt via de digitale weg. Daar zat een taboe op. Maar toen moesten we er toch aan geloven, over de schroom heen en nu zien we dat er toch oplossingen gevonden worden en dat het toch lukt. Het vergde wel een enorme omslag, zowel van medewerkers als van patiënten. Iedereen heeft wel begrip voor de maatregelen zoals ze er zijn," vertelt Veerman.

Vera Veerman, directeur van Synaeda

Foto: Shutterstock.com (Martin Lauge Villadsen)
18:23
Ventilatie bij meer dan de helft van de scholen niet op orde

Op uiterlijk 1 oktober moeten basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs hun personeel en leerlingen laten weten hoe het er met de ventilatie voor staat. Op basis van die informatie wordt gekeken of een school alles goed op orde heeft of dat er wijzigingen moeten komen.

Lees hier het volledige verhaal:

Foto: Shutterstock.com (ungvar)
Trefwoorden: 
liveblog coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)