Coronanieuws 28 september: Buma staat achter nieuwe landelijke maatregelen

28 sep 2020 - 23:41
21:30
Einde van dit liveblog

Tot zover dit coronaliveblog van maandag 28 september. We zetten nog een keer het belangrijkste nieuws op een rijtje:

 • Het kabinet heeft nieuwe maatregelen afgekondigd in de strijd tegen het coronavirus. Lees alle maatregelen hier.
 • In Leeuwarden zijn de afgelopen 24 uren 45 coronagevallen vastgesteld. Het hoogste aantal tot nu toe.
 • Negen besmettigen in woonvorm Talant Damwâld.
 • Friese ondernemers willen eigen teststraten speciaal voor ondernemers.

Dinsdag is er op onze website en in onze app een nieuw liveblog met het laatste Friese nieuws over het coronavirus.

21:21
Ouderenorganisatie blij met winkeluurtjes

Senioren-organisatie KBO-PCOB is blij met de oproep van het kabinet aan supermarkten voor twee maal daags een uur voor kwetsbare groepen. Voor mensen met gezondheidsklachten kan dat een uitkomst zijn. Bij de introductie van het eerste winkeluurtje kreeg de organisatie veel positieve reacties. Goed dat er straks meer keuze is, vindt KBO-PCOB.

Alle winkelkarkes wurde bûtendoar himmele - Foto: Omrop Fryslân
21:19
FNV heeft begrip, maar ook vragen

De FNV heeft begrip voor het advies van het kabinet om zo min mogelijk te werken en het thuiswerken als norm te stellen, omdat de werkplaats een van de besmettingshaarden van het coronavirus is. "Maar er zijn nog steeds veel mensen die niet kunnen thuiswerken en in onveilige werksituaties verkeren, bijvoorbeeld door het gebrek aan beschermingsmiddelen", stelt de bond.

21:07
'Extra zuur' voor horeca

Wat er het meest inhakt bij Corné van de Erve (regiovoorzitter Koninklijke Horeca Nederland), is de ernst van de situatie. "We hebben altijd gehoord dat we het goed gedaan hebben en dat er sprake is van regionale maatregels, dus ook voor Fryslân. Dan is het extra zuur dat er nu landelijke maatregels gelden."

Bij veel horeca-ondernemers overheerst het gevoel dat Fryslân slachtoffer is van de Randstad, geeft Van de Erve toe. "Aan de andere kant: we kunnen er niet omheen."

Corné van de Erve - Foto: Omrop Fryslân
21:02
Galema heeft begrip

De nieuwe coronamaatregelen van het kabinet kunnen op begrip rekenen van het bedrijfsleven. "Deze maatregelen zorgen ervoor dat het maatschappelijke leven door kan gaan", zegt Sjoerd Galema van werkgeversorganisatie VNO-NCW.

"De economische gevolgen hebben wij met de eerste intelligente lockdown al gezien. Nu moeten bedrijven aantonen dat ze niet vanuit huis kunnen werken. Dat is een spannende aangelegenheid. De overheid kan al die bedrijven niet controleren. Dus komt het aan op het gezonde verstand."

Sjoerd Galema - Foto: Omrop Fryslân
20:19
Begrip bij SC Cambuur

Directeur Ard de Graaf van SC Cambuur besluit de maatregelen van het kabinet. "Het voetbal moet zich niet buiten de maatschappij plaatsen, maar ik had het niet verwacht, want afgelopen weekend ging het goed."

"In maart dachten we ook dat we na een week of drie wel weer op konden starten. Stel je voor dat we terug moeten naar een lockdown, een zwart scenario dat Rutte ook schetste, dan ontstaan er heel grote zorgen bij veel sportorganisaties. Cambuur zal echt niet de eerste zijn die omvalt, maar alles kan kapot. Het houdt wel een keer op."

20:04
KNVB wil steun

Voetbalbond KNVB rekent op extra financiële steun van de overheid nu voetbalclubs minstens drie weken zonder publiek moeten spelen. "Het maakt dat de roep om steun uit Den Haag nog harder en luider wordt. Dat zal het kabinet ook begrijpen. Zoals ze dat eerder ook al deden", staat in een verklaring.

De bond vindt het jammer dat het kabinet besluit dat publiek niet meer welkom is bij sportwedstrijden. Ook de kantines blijven dicht. "Het voetbal heeft er echt alles aan gedaan en fors geïnvesteerd om een veilige situatie in stadions te creëren", aldus de KNVB. "Wij menen ook dat dat heel goed gelukt is en onderzoek wijst dit ook uit. We zijn hiervoor overladen door complimenten door lokale overheden. Desalniettemin kiest Den Haag nu voor deze maatregelen. Dit hebben wij te accepteren. Helaas. Het voetbal pakt zijn verantwoordelijkheid."

19:28
Buma: "Wat mij betreft zijn deze maatregelen nodig"

Burgemeester van de gemeente Leeuwarden en voorzitter van de Veiligheidsregio Fryslân Sybrand Buma staat achter de landelijke maatregelen. "Maar zodra je weer verschillen tussen regio's aan kan brengen moet je dat doen. Dat blijft belangrijk, want iedere regio is verschillend."

Volgens Buma is Fryslân niet de dupe van de Randstad. "Op dit moment kun je dat eigenlijk niet meer zeggen, omdat bij ons ook de toename zo snel gaat. Er zijn wel minder besmettingen, maar het loopt wel heel snel op. De GGD loopt eigenlijk al achter de feiten aan. De maatregels komen bij ons op een moment waarin we het ergste nog kunnen voorkomen", zo zegt Buma.

19:26
Rutte: "We moeten de pijn verdelen"

Premier Rutte snapt dat de maatregelen vervelend zijn: "Maar we moeten de pijn verdelen. Natuurlijk heeft dit grote economische gevolgen, maar we kunnen het virus niet opnieuw laten oplaaien."

Het doel was om die maatregelen eerst alleen in te stellen voor steden, maar ze gelden overal. Want de exponentiële groei van het virus gaat te hard, zegt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. "De treinen worden voller, het thuiswerken schiet er bij in. Het zijn niet alleen de jongeren, dan zien we terug in de cijfers. Onder de streep is het gewoon niet goed genoeg."

19:17
De maatregelen op een rijtje
 • Horeca in heel Nederland moet om 22.00 uur dicht. Het laatste uur mogen er geen nieuwe gasten meer naar binnen.
 • Bij sportevenementen is geen publiek meer welkom. Dat geldt voor prof- en amateursport.
 • Thuiswerken wordt strenger gehandhaafd. Werkgevers worden aangesproken op overtredingen en bedrijven kunnen tijdelijk gesloten worden als ze zich niet aan de regels houden.
 • Alleen nog noodzakelijke reizen van en naar Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.
 • Voor contactberoepen wordt een registratieplicht ingevoerd. Dat betekent dat mensen de contactgegevens moeten achterlaten bij bijvoorbeeld de kapper.
 • In de supermarkt mag je alleen nog maar naar binnen met een winkelkarretje dat van tevoren wordt ontsmet. Een mondkapje wordt geadviseerd.
 • Binnen mogen groepen niet groter dan 30 mensen zijn, buiten niet groter dan 40.
Trefwoorden: 
liveblog coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)