Coronablog 27 september: Schiermonnikoog als enige nog coronavrij

28 sep 2020 - 07:08
  • Op Ameland en Vlieland is het coronavirus geconstateerd, Schiermonnikoog is de enige gemeente van Nederland die nog coronavrij is;
  • Een fastfoodrestaurant in Giekerk houdt haar deuren gesloten na een coronabesmetting, ondanks dat dat officieel niet nodig is;
  • Een deskundige van het UMCG zegt dat het kabinet niet bang moet zijn voor strenge maatregelen;
  • Er zijn vandaag tientallen nieuwe besmettingen gemeld, gister waren dat er bijna twee keer zoveel;
  • Al het nieuws over het virus is te vinden in ons coronadossier.
21:55
Einde van dit liveblog

Tot zover het liveblog van zondag 27 september over het coronavirus. We zetten nog één keer het belangrijkste nieuws op een rijtje:

  • Schiermonnikoog is nu de enige gemeente in Nederland die nog 'coronavrij' is. "Dat betekent niet dat alles hier maar kan", zegt de burgemeester, "want het kan morgen anders zijn";
  • Er zijn dit weekend meer dan 120 nieuwe besmettingen geconstateerd in Fryslân. Tachtig daarvan werden op dezelfde dag gemeld. Nooit eerder was dat aantal zo hoog;
  • Bij de Dames PC in Weidum werd de anderhalvemetermaatregel niet altijd in acht genomen, sommige mensen zaten te dicht bij elkaar;
  • De nationale patiëntenspreiding komt op gang: in het MCL ligt nu een patiënt die vanuit het zuiden van Nederland is overgekomen;
  • Leerlingen die dit schooljaar het vwo-eindexamen doen, mogen een week lang niet op het Leeuwarder Lyceum komen.

Maandag is er een nieuw liveblog met het laatste Friese nieuws over het coronavirus. Dat is te vinden op omropfryslan.nl en in de app van Omrop Fryslân.

21:42
Fastfoodrestaurant Giekerk houdt deuren gesloten na coronabesmetting

Fastfoodrestaurant De Canterlanden in Giekerk houdt de deuren tot dinsdag gesloten, omdat twee medewerkers met het coronavirus zijn besmet. Dat meldt het restaurant op facebook. De medewerkers zitten in quarantaine.

Het restaurant meldt dat ze van de GGD gewoon open mogen en dat de betrokken medewerkers de afgelopen week niet aan het werk zijn geweest, maar ze toch een paar dagen gesloten blijven "om onrust te voorkomen en de veiligheid van onze klanten en onze medewerkers te waarborgen", meldt het restaurant.

19:25
Coronamaatregelen bij Dames PC: "Sommige mensen zaten te dicht bij elkaar"

Sommige mensen zaten bij de Dames PC in Weidum zondag te dicht bij elkaar. Dat zei Wigle Anema van de organisatie, nadat hij een oproep deed aan het publiek om anderhalve meter afstand te houden.

Oprop coronamaatregels

"We kregen een telefoontje van de Veiligheidsregio. Blijkbaar keken zij mee via televisie. Dat beeld vertekent een beetje, maar mensen zaten wel te dicht op elkaar. Daar hebben we iets van gezegd, maar dat hadden we eerder ook al gedaan."

Wigle Anema

19:08
Coronapatiënt uit Zuiden ligt in MCL

In het Leeuwarder ziekenhuis MCL ligt een patiënt met het coronavirus. De patiënt is overgebracht vanuit een ziekenhuis in het zuiden van het land. Dat bevestigt een woordvoerder van het ziekenhuis.

Foto: Omrop Fryslân, Jitze de Vries

Eerder meldde het MCL al dat de Friese ziekenhuizen overleggen met andere ziekenhuizen in het Noorden over de spreiding van patiënten. Zo willen ze de reguliere zorg zoveel mogelijk overeind houden. Die kwam eerder dit jaar voor het grootste deel stil te liggen, toen de ziekenhuizen vol lagen met coronapatiënten.

Het MCL doet de coördinatie van de vier Friese ziekenhuizen.

16:32
Deskundige UMCG doet oproep aan kabinet: "Wees niet bang om strikte maatregelen te nemen"

Arts-microbioloog Alex Friedrich van het UMCG zet vraagtekens bij het effect van de extra maatregels die vanaf vandaag gelden in onder andere Groningen en Flevoland. Dat meldt RTV Noord. Friedrich denkt dat het strenger moet.

Het UMCG - Foto: ProNews

"Als je te lang wacht is de wekelijkse stijging van het aantal besmettingen zo hoog, dat het lang duurt voordat de curve weer naar beneden gaat. Dus hoe sneller je ingrijpt met strikte maatregelen, hoe eerder je effect ziet en des te eerder je ook weer kunt versoepelen."

Friedrich schetst het effect van zulke maatregelen. "Als je er vandaag voor zorgt dat er morgen geen besmettingen meer zijn, zie je het vroegst over een week effect. Maar als je maatregelen neemt die maar twintig procent van de besmettingen voorkomen, dan heb je nog een probleem met de overige tachtig procent. Dan duurt het dus veel langer of het heeft helemaal geen effect."

Hij ziet hoe de GGD zoekt naar gebalanceerde maatregelen. "Ik begrijp het, maar wees niet bang om strikte maatregelen te nemen."

15:45
RIVM: 44 nieuwe coronabesmettingen in Fryslân, alleen Schiermonnikoog nog coronavrij

Er zijn vandaag 44 nieuwe coronabesmettingen gemeld in Fryslân. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Eén van die besmettingen is geconstateerd op Vlieland. Het gemeentebestuur bevestigt dat het gaat om een inwoner van het eiland, maar wil er op privacyredenen verder niets over zeggen.

Vlieland - Foto: ANP

Schiermonnikoog is de enige gemeente in Nederland waar het coronavirus nog niet officieel is geconstateerd. "Gelukkig maar", zegt burgemeester Ineke van Gent. "Maar dat betekent niet dar hier alles maar kan. We moeten blijven opletten, want het kan morgen anders zijn."

Gisteren waren er 80 nieuwe besmettingen in Fryslân. Dat was het hoogste aantal dat we ooit gezien hebben. Dat het er nu minder zijn, zou verplaard kunnen worden door een zogenoemde 'rapportagevertraging' die vaker optreedt in het weekend.

Op omropfryslan.nl/corona zijn de actuele cijfers te zien, ook per gemeente. Ze worden dagelijks bijgewerkt.

12:47
Toch Amelander besmet

Voor de eerste keer is een inwoner van Ameland besmet met het coronavirus. Dat heeft burgemeester Pieter Stoel bekendgemaakt en RTV-NOF brengt het nieuws naar buiten. Tot nu toe werd het virus alleen bij een paar toeristen geconstateerd.

De fjoertoer op It Amelân - Foto: Omrop Fryslân
12:40
6 vwo op Leeuwarder Lyceum mogen week lang niet naar school

De lessen staan weer open voor de leerlingen op 5 oktober, maar dan moeten ze wel 24 uur lang geen klachten hebben. In de tijd dat ze niet op school mogen komen, moeten de 6 vwo'ers de lessen online thuis volgen.

Op havo-5 is ook iemand besmet op dezelfde school. Deze leerling zit al de hele week in thuisquarantaine. De leerling heeft de besmetting niet op school opgelopen. Hetzelfde geldt voor een besmette leerling in vwo-5. De GGD doet daar een bronnen- en contactonderzoek.

12:23
Coronaproof voorstelling online beter bekeken dan reguliere

Vanwege de coronacrisis kon de voorstelling 'De kraak van de kluis' op het Bildt niet doorgaan. Maar de makers zijn niet voor één gat te vangen. Ze herschreven het stuk voor een online-opvoering. Zaterdag was het stuk te zien op de computer. Dat had ook weer voordelen, want er waren meer kijkers dan dat een gewone opvoering had gehad.

Foto: Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
11:39
Dames PC live bij Omrop Fryslân

De 44e editie van de Dames PC wordt zondag in Weidum gekaatst. Twaalf parturen nemen deel aan de Dames PC. De grootste kanshebbers zijn dit jaar Nienke Sijbrandij, Manon Scheepstra en Marrit Zeinstra. Zij wonnen dit seizoen de meeste wedstrijden. Bij de Dames PC mag maar een beperkt aantal bezoekers zijn, maar liefhebbers hoeven niets te missen want Omrop Fryslân doet de hele dag live verslag op radio, televisie en online.

Foto: Omrop Fryslân
9:35
Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland bij vijf coronavrije Nederlandse gemeenten

Drie Friese Waddeneilanden zijn mede de enige gemeenten in Nederland waar geen coronabesmettingen zijn. Geen enkele bewoner is daar positief getest. In de afgelopen week is het virus vastgesteld in 350 van de 355 Nederlandse gemeenten, meldt het ANP. In Delfzijl in de provincie Groningen en Vaals in Limburg zijn er ook geen nieuwe besmettingen bij gekomen.

Amsterdam heeft de meeste besmettingen. De teller stond zaterdag op 11.553. Dat is vier keer zoveel als twee maanden geleden. Daarna volgen Rotterdam (8771) en Den Haag (6358). Utrecht, Nijmegen, Tilburg, Almere, Eindhoven, Breda en Maastricht hebben ook meer dan duizend geregistreerde besmettingen. De stad Groningen (970) is ook hard op weg naar de duizend.

9:00
Zaterdag recordaantal nieuwe besmettingen: tachtig op één dag erbij

Het aantal nieuwe coronabesmettingen neemt explosief toe. In Fryslân zijn zaterdag binnen één dag tachtig nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.

Foto: OF

Zoveel nieuwe besmettingen zijn er in Fryslân nog nooit geweest op één dag. Het oude record stond op 61. Dat was vrijdag.

De GGD noemde de situatie toen al zorgelijk. "Het komt in de hele provincie en in alle leeftijden meer op. Dat maakt het ook lastig om het in te dammen en te bedenken welke maatregelen nuttig zijn", zegt Everhard Hofstra van de GGD.

Een woordvoerder van de GGD wijst er opnieuw met klem op dat mensen zich echt aan de coronaregels moeten houden. Anderhalve meter afstand houden, handen wassen en thuis blijven met klachten.

9:00
Welkom bij dit liveblog

Goedemorgen en welkom bij dit liveblog van zondag 27 september 2020 over het coronavirus. In dit liveblog vind je het laatste nieuws over het coronavirus in Fryslân. Het aantal nieuwe coronabesmettingen neemt explosief toe, nog nooit waren er in één dag zoveel nieuwe besmettingen.

Kijk voor de actuele stand van het aantal besmettingen in Fryslân en per gemeente op www.omropfryslan.nl/corona. De cijfers worden twee keer per week geactualiseerd. Op deze pagina is ook een overzicht te vinden van al het Friese coronanieuws.

Trefwoorden: 
liveblog coronavirus
(Advertentie)
(Advertentie)