"Alles uit de kast om tweede lockdown te voorkomen"

Ondernemers en bedrijven moeten er alles aan doen om een tweede lockdown te voorkomen. Met die oproep komen MKB Nederland en VNO-NCW zaterdag. Volgens de beide organisaties hebben ondernemers een belangrijke rol in het scherphouden van iedereen, nu het aantal coronabesmettingen weer snel oploopt.
Wurkjouwers oer twadde lockdown
Volgens de organisaties zijn alle maatregels overal nog goed zichtbaar, maar lopen mensen er wat te gemakkelijk overheen. Ondernemers kunnen dat mee ombuigen. "We zien allemaal om ons heen dat mensen wat makkelijker worden in hoe ze omgaan met de maatregelen", zegt voorzitter Sieger Dijkstra van VNO-NCW Noord-Nederland.

Verantwoordelijkheid nemen

"De ondernemers hebben allemaal een bedrijf waar mensen werken, waar ze mensen ontvangen en ondernemers hebben dus de kans om daar hun verantwoordelijkheid in te nemen en weer strikter op de maatregelen toe te kijken."
Marc van Gulick van Hotel Lauswolt in Beetsterzwaag is het eens met de oproep. Ze doen er volgens hem nog altijd alles aan om het virus buiten de deur te houden. Zo heeft een deel van het personeel constant handschoentjes aan, hangt er plexiglas bij de recepties en zijn de tafeltjes zo ingericht dat mensen op anderhalve meter afstand van elkaar blijven. Volgens hem zijn extra maatregels dan ook niet nodig. "Nee, het gaat er om dat we ons er allemaal weer aan gaan houden."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga

Besmettingen lopen op

Volgens Van Gulick en Dijkstra is dit de enige manier om een tweede lockdown te voorkomen. De besmettingen lopen vooral de afgelopen week hard op. Ook in Fryslân. Er er gaan geruchten over extra maatregels. Met de oproep aan de eigen achterband hoopt VNO-NCW te voorkomen dat het echt zo ver komt.
"De gevolgen van de eerste golf hebben we lang nog niet allemaal gezien. Dat krijgen we voor een deel pas volgend jaar echt in de gaten hoe groot de impact geweest is. Een tweede lockdown betekent nog meer faillissementen en nog meer ontslagen. Dat moeten we gewoon niet willen."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
"De eerste hebben we gehad. Die was vervelend. Heel vervelend", zegt Van Gulick. "Maar we hebben daar wel heel veel van geleerd. En we kunnen het ons nu niet permitteren om een tweede golf te krijgen. Financieel niet, maar ook als samenleving niet."