Een week lang vissen naar rotzooi: "Dit kan echt niet meer"

26 sep 2020 - 17:09

Het water in Fryslân is wel toe aan een schoonmaakactie en dus vindt van 26 september tot 3 oktober de actie 'Skjin Wetter' plaats. Bijna duizend vrijwilligers gaan in zes Friese gemeenten afval opruimen. Een week lang wordt er gezocht naar afval en vuil in het water. Doel is om bewustwording bij mensen te creëren.

skjin wetter

"Kijk, daar liggen drie blikjes bij elkaar. Die moeten echt het water uit", zegt Sannah Feenstra uit Harlingen. Zij is met vier vrienden van het Zeekadetkorps in Harlingen op pad.

"Gooi het gewoon in de prullenbak'

Harlingen is een van de zes gemeenten die aan het project meewerkt. De andere zijn De Fryske Marren, Dantumadiel, Noardeast-Fryslân, Smallingerland en Waadhoeke. De vrijwilligers zijn met een boot het water op. "We zijn hier nu een ochtend en hebben al veel blikjes uit het water gevist," vervolgt Sannah haar verhaal, terwijl ze met grijze handschoenen naar afval zoekt. "Ik word verdrietig als ik zoveel afval zie, dat is namelijk nergens voor nodig. Gooi het gewoon in de prullenbak."

Naast Sannah in de boot zit de 11-jarige Tjeerd Zandhuis. Hij is het volledig met Sannah eens en houdt zich dagelijks erg bezig met zwerfaval. "Ik neem zelfs afval mee dat niet van mij is. Ik loop soms in het bos en dan zie ik daar van alles liggen. Dat vind ik niet kunnen en dus gooi ik het thuis zelf weg."

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort

Meer dan 4.000 kilo vuil

Het is de vierde keer dat de actie Skjin Wetter wordt gehouden. Simon Bijlsma is projectleider: "Project 'Skjin Wetter' voeren we uit, omdat er zoveel zwerfafval terrecht komt in onze omgeving en met name in het water. De effecten in het water zijn heel groot: dieren die er door stikken, doodgaan omdat ze hun maag vol hebben met plastic. Daar proberen wij bewustwording voor te creëren.

Plastic scheiden

Ieder jaar doen er weer meer vrijwilligers mee. Van zo'n vijftig deelnemers bij de eerste edities tot meer dan duizend dit jaar. "Vorig jaar hebben we meer dan 4.000 kilo gevonden. Dat kan zo echt niet meer", zegt Bijlsma. Dit jaar duurt de actie een hele week en wordt het afval anders behandeld. "Dit jaar scheiden we het plastic. Daar kunnen we dan een mooie prijs van maken voor de vrijwilliger die het meeste afval verzamelt. Wat voor prijs dat is, zeggen we nog niet", lacht Bijlsma.

Verslaggever Willem Vermeltfoort praat met Simon Bijlsma van de Friese Milieufederatie

Suppers

Die prijs kan ook van een aantal suppers worden, die in de grachten van de stad zoeken naar rotzooi. "Er ligt altijd van alles", zegt Tjallien Kalsbeek. Zij is met twee vriendinnen aan het suppen. "Het voordeel van suppen is dat we overal bij kunnen. Vandaag hebben we al veel gevonden, zoals een hamburgerbakje en een aantal colablikjes. Ik weet dat er veel ligt, maar hopelijk kunnen we het bewustzijn wat vergroten. Als mensen ons in de gracht zien vissen, hopen we dat ze er bij stilstaan wat ze weggooien. Dat is ons doel."

Foto: Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
(Advertentie)
(Advertentie)