liveblog | 26 september 2020

Coronanieuws 26 september: Aantal nieuwe besmettingen neemt explosief toe

Volg hier hier al het nieuws over het coronavirus.
Laatst bijgewerkt: 26 september 2020, 23:47 uur
zaterdag 26 september 2020
22:07

Einde van dit liveblog

Tot zover het liveblogvan zaterdag 26 september over het coronavirus. We zetten nog één keer het belangrijkste nieuws achter elkaar.
Zondag is er een nieuw liveblog, met het laatste Friese nieuws over het coronavirus. Dat is te vinden op omropfryslan.nl en in de app van Omrop Fryslân.
20:11

Tachtig nieuwe besmettingen op een dag: nog nooit eerder zoveel op één dag

Het aantal nieuwe coronabesmettingen neemt explosief toe. In Fryslân zijn binnen een dag tachtig nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM.
© OF
Zoveel nieuwe besmettingen zijn er in Fryslân nog nooit geweest op een dag. Het oude record stond op 61. Dat was gisteren.
De GGD noemde de situatie toen al zorgelijk. "Het komt in de hele provincie en in alle leeftijden meer op. Dat maakt het ook lastig om het in te dammen en te bedenken welke maatregelen nuttig zijn", zegt Everhard Hofstra van de GGD.
Een woordvoerder van de GGD benadrukt nu opnieuw dat mensen zich echt aan de coronaregels moeten houden. Anderhalve meter afstand houden, handen wassen en thuis blijven met klachten.
18:03

Coronabubbel op Roland Garros: reservetennisser Sander Arends zit yn quarantaine

De Leeuwarder tennisser Sander Arends zit in Parijs in quarantaine in afwachting van een eventuele deelname aan het tennistoernooi Roland Garros. Arends en zijn dubelpartner staan op de reservelijst, maar mogen een eventuele deelname niet thuis afwachten.
© www.orange-pictures.nl
Sander Arends
"We mogen alleen in het hotel zijn, of met transport van het toernooi naar de baan. Het is verre van ideaal, maar je moet de situatie nemen zoals die is", zegt Arends.
Of hij aan de beurt komt, is niet zeker. Zelf schat hij die kans op 50 procent. Dat hij nu dagenlang in de bubbel van Roland Garros zit, heeft hij daar voor over. "Het is een heel mooi toernooi."
17:23

Tientallen bewoners woonzorgcentrum Leeuwarden in quarantaine

In woonzorgcentrum Abbingahiem in Leeuwarden zijn 22 bewoners in isolatie geplaatst. Een medewerker en een bewoner zijn positief getest op het coronavirus. De hele afdeling is daarom afgesloten. Er mag geen bezoek meer komen.
© Omrop Fryslân
Personeel werkt in beschermingspakken. Maandag worden de bewoners getest op het virus. In de loop van volgende week, als de uitslagen er zijn, wordt bekeken hoe het verder gaat.
17:10

Horeca neemt maatregelen wegens coronabesmettingen

Diverse horeca-zaken in Noordoost Fryslân hebben besloten om dit weekend maatregelen te nemen in verband met de verspreiding van het corona-virus in de regio. Dat meldt RTV NOF.
© Omrop Fryslân
De Manalitobar in Kollum laat weten dat zaterdagavond preventief dicht te blijven. Café Prins in Kollumerzwaag voelt zich genoodzaakt om terug te schalen naar maximaal dertig gasten in de zaak.
15:58

"Alles op alles zetten om tweede lockdown te voorkomen"

Ondernemers en bedrijven moeten alles op alles zetten om een tweede lockdown te voorkomen. Die oproep doen de werkgeversverenigingen MKB Nederland en VNO-NCV.
Ondernemers zouden de komende tijd nog strenger moeten zijn in het naleven van de maatregelen. Een tweede lockdown zou grote financiële gevolgen hebben voor iedereen, zegt voorzitter Sieger Dijkstra van VNO-NCW Noord. Dat is de reden dat hij nu op de trom slaat.
Wurkjouwers: "Alles ut de kast om in twadde Lockdown foar te kommen"