"Met de Elfstedentocht wil ik voor mezelf bewijzen dat ik dit nog kan"

De onbeperkte Elfstedentocht is er voor iedereen. Dat wordt vrijdag, op de derde dag van de tocht, extra duidelijk in Workum. Acht ouderen begonnen er aan hun eigen Elfstedentocht. Ze lopen 500 meter met de rollator van het verzorgingshuis Mariënacker naar De Merk. Eén van hen is Janny Schut uit Heerhugowaard.
Onbeperkte Elfstedentocht dei 3
Schut heeft last van neuropathie. Deze aandoening krijgen mensen vaak wanneer ze kanker hebben gehad. "Ik ben heel erg ziek geweest", vertelt ze. "Ik heb borstkanker gehad en bijwerkingen overgehouden van de immunotherapie en chemokuur."

Veel moeite

Bij neuropathie werken één of meer zenuwen niet meer goed. Hierdoor heeft Schut veel last gehad van haar benen. Dat ze deze vijfhonderd meter zal lopen, kost haar daarom veel moeite. "Maar ik kan het wel. Met de Elfstedentocht wil ik mezelf bewijzen dat ik dit nog kan. En als het moet kan ik altijd even op de rollator zitten."
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga
De Onbeperkte Elfstedentocht wordt van 23 tot en met 27 september gehouden. De organisatie ligt in handen van Sandy Krijnen uit Cornwerd. Zij heeft MS, waardoor het voor haar niet mogelijk is om samen met haar man deel te nemen aan de Fietselfstedentocht. Dat moet anders, besloot ze, en ze kwam met het initiatief voor de 'Onbeperkte 11-stedentocht'. Het is een evenement voor mensen met een beperking, die normaal altijd aan de zijlijn staan. Nu krijgen ze zelf de gelegenheid om in de schijnwerpers te staan.
© Omrop Fryslân, Wytse Vellinga