Bruine vloot zoekt steun van Harlinger bedrijven

De Harlinger vereniging voor de bruine zeilvaart vindt dat bedrijven in Harlingen meer moeten doen om hun te steunen. De sector is zwaar getroffen door het coronavirus, en met de hulp van bedrijven uit de stad hopen de schippers het hoofd boven water te houden.
© Omrop Fryslân, Aise van Beets
Eerder stelde het kabinet 15 miljoen euro beschikbaar voor varend erfgoed, maar Paul Scheffer, voorzitter van de Verenigde Bruine Zeilvaar Harlingen, is bang dat dat voor de bruine vloot van Harlingen niet genoeg is. Hij probeert het tij te keren.

Kruimels

"Die 15 miljoen is beschikbaar gesteld voor een groep schepen die groter is dan de 180 échte bruine vloot schepen, waarvan 70 bij onze vloot horen. Wij waren blij met de annotatie waarin werd gesproken over varend erfgoed, maar het is nog niet duidelijk hoe de verdeling gaat. De 400 schepen waarover wordt gesproken zitten ook schepen bij met een veel grotere omzet en hele andere bedrijven", aldus Scheffer. Hij vraagt zich af welke kruimels er over blijven voor de Harlinger schepen.

Dubbel effect

Een lokale bierbrouwer is al overstag en heeft toegezegd een speciaalbiertje te leveren voor de bruine vloot. Scheffer hoopt op meer bedrijven die een bijdrage zullen doen. "Het heeft een dubbel effect, bedrijven en ook het imago van de stad hebben baat bij de bruine vloot, er wordt voor miljoenen door onze gasten in de stad uitgegeven, dus het is eigenlijk een wederkerige situatie."

Logo op de zeilen

Van een bedrijfslogo op één van de zeilen is nu nog geen sprake. "Dat is een beetje strijdig met het imago en de geest van de bruine vloot. Het zijn schepen die traditioneel zijn, daarom heet het ook varend erfgoed, dan is de vraag of je niet het kind met het badwater weggooit als je daar een bedrijfslogo op zet", aldus Scheffer. Er is echter nog niet over gepraat met het bedrijfsleven, dus er is nog niets zeker.
Paul Scheffer fan de Verenigde Bruine Zeilvaart Harlingen